Austrijska prijestolnica

Droga poznata kao ''nokaut kapi'' postaje sve veća opasnost za žene

Opasno kod ovih kapi je što nemaju miris i ukus kada se pomiješaju sa pićem. Utoliko je važnije voditi računa o svom piću, o sebi i drugima.
Vijesti / Svijet | 22. 12. 2022. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradske vlasti austrijske prijestolnice pokrenule su marketinšku kampanju protiv raširene upotrebe nokaut-kapi poznatih i kao droga za silovanje ili tečni ekstazi. Cilj je poticanje civilne hrabrosti i zajedničko djelovanje protiv nasilja nad ženama.

Kada je u pitanju upotreba nokaut-kapi u 2020. godini u glavnom gradu Austrije je prijavljeno 20 slučajeva, u 2021. godini oko 40, dok je u ovoj godini broj znatno porastao, a i broj neprijavljenih slučajeva je posebno visok.

Opasno kod ovih kapi je što nemaju miris i ukus kada se pomiješaju sa pićem. Utoliko je važnije voditi računa o svom piću, o sebi i drugima.

Počinitelji koji su uglavnom muškarci sipaju narkotike u piće svojih žrtava, uglavnom žena, sa ciljem da ih učine bespomoćnim. To se događa na proslavama, u barovima, klubovima, na koncertima ili školskim ekskurzijama. Prvi simptomi su početna euforija i iznenadna pojava vrtoglavice i mučnine. Često slijede poteškoće u percepciji, svojevrsno stanje transa, nedostatak volje i ograničena pokretljivost pa čak i nemogućnost kretanja.

Do 15. studenog na telefonskoj liniji za hitne slučajeve u Beču koja je otvorena 24 sata je obavljeno 60 konsultacija.

''Želimo probuditi ljude i apeliramo da obrate pažnju na sve što se dešava oko njih, da reagiraju i pomognu. Zaposleni na liniji za pomoć su uvijek na raspolaganju žrtvama nasilja ili svjedocima koji žele da pomognu'', izjavila je Kathrin Gaal, zamjenica gradonačelnika Beča i članica bečke vlade zadužena za pitanja žena.

Kampanja gradskih vlasti koja će trajati mjesec dana obuhvata spotove na televiziji i društvenim mrežama, poruke na bilbordima i plakate na tramvajima.

Kopirati
Drag cursor here to close