Rat

Donjeck: Bitka za aerodrom je početak velikog rata

Vijesti / Svijet | 20. 01. 2015. u 10:46 R.I,.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko ukrajinska vojska zauzme donjecki aerodrom to će označiti početak rata većih razmjera, ukazuje danas agencija Sputnik.

''Imajući u vidu izuzetnu vojno-stratešku važnost donjeckog aerodroma, njegova okupacija od kijevske vojske će, izgleda, služiti kao znak rata većih razmjera u sadašnjosti ili u najskorijoj budućnosti'', objašnjava Sputnik, prenosi Glas Rusije.

Agencija ukazuje da će ukrajinska vojska, ukoliko zauzme aerodrom, moći dobivati stalno pojačanje u ljudstvu i tehnici što će joj omogućiti, između ostalog, da se vrati bombardiranju klasternim i fosfornim streljivom na teritoriji DNR i LNR, uključujući i bombardiranje stanovništva.

Upravo zato su, dodaje Sputnik, djelovanja ustanika na aerodromu "obazrivo obrambena".

Agencija naglašava kako stanje "zamrznutog konflikta" nije išlo u prilog ni Kijevu, ni Washingtonu: oni su željeli što je moguće prije uništiti ustanike i u Istočnoj Ukrajini neutralizirati otpor vlasti koja se učvrstila tijekom Euromajdana, prenio je Tanjug.

Sputnik smatra da će Kijev "prije ili kasnije" pokušati da iskoristi zauzete pozicije kako bi se "jednom zauvijek" izbavio od opozicije što na kraju može dovesti da se ratna djelovanja odvijaju u neposrednoj blizini ruske teritorije.

Ukrajina je u utorak pokrenula četvrti val vojne mobilizacije kako bi dobila još 50.000 boraca jer se nastavljaju sukobi s pobunjenim proruskim istokom zemlje.

''Mobilizacija će trajati 90 dana a za njom će slijediti još dvije kako bi se dobilo 104.000 vojnika. Mobilizirat će se prije svih oni koji su u prošlosti dobili vojnu obuku - tenkisti, artiljerci, padobranci, vozači i mehaničari'', priopćile su ukrajinske vlasti.

Na istoku zemlje, situacija je u utorak vrlo napeta, a ukrajinska vojska je objavila kako su pobunjenici ispalili stotinjak projektila na 24 njihova položaja.

''Na aerodromu u Donjecku, Ukrajinci su zaustavili snažnu separatističku ofanzivu'', izjavio je za AFP vojni glasnogovornik Vladislav Seleznijov. 

Kopirati
Drag cursor here to close