Borrell

Dolazak talibana na vlast prilika da Peking, Moskva i Ankara prošire utjecaj

On smatra da će EU sada "morati blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama" te da će morati "pojačati diplomatske napore za postizanje konsenzusa sa saveznicima da bi se ostvario efikasan zajednički pristup" prema novome talibanskom režimu.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2021. u 14:56 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak talibana na vlast u Afganistanu predstavlja "najvažniji geopolitički događaj" od Krimske krize 2014. godine i "novu priliku" za Kinu, Rusiju i Tursku koje će je iskoristiti da bi "proširile svoj utjecaj" u središnjoj Aziji, rekao je u četvrtak čelnik EU-ove diplomacije Josep Borrell.

U obraćanju članovima Europskog parlamenta visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku je istaknuo i potrebu da Europa "razgovara s talibanima" o sprečavanju humanitarne krize, ali tako da se to ne shvati kao formalno diplomatsko priznanje režima.

Borrell je rekao da će situacija u Afganistanu "imati dalekosežne posljedice kada su posrijedi regionalna i međunarodna sigurnost, jer se radi o najznačajnijem geopolitičkom događaju od pripajanja Krima Rusiji" prije sedam godina.

U tom kontekstu "moramo se aktivno angažirati na ovome problemu zajedno s regionalnim i međunarodnim partnerima (...), a Srednja Azija će za nas postati strateški još važnija regija", upozorio je španjolski dužnosnik.

"Svjesni smo toga da će Turska, Kina i Rusija sada dobiti novu priliku da prošire svoj utjecaj" u središnjoj Aziji na štetu Zapada, upozorio je Borrell, pozvavši na jačanje odnosa europske diplomacije s "Iranom, Pakistanom i Indijom".

On smatra da će EU sada "morati blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama" te da će morati "pojačati diplomatske napore za postizanje konsenzusa sa saveznicima da bi se ostvario efikasan zajednički pristup" prema novome talibanskom režimu.

U trenutku kada Zapad nastavlja svoje operacije u Kabulu radi evakuacije stranih državljana, afganistanskog osoblja i njihovih obitelji, "moramo uspostaviti kanale komunikacije s onima koji drže vlast", istaknuo je.

Mogućnost da Bruxelles "pregovara s talibanima", o čemu je Borrell govorio u utorak, izaziva određene emocije, priznao je šef diplomacije EU-a.

No istodobno "moramo biti vrlo jasni u pogledu činjenice da otvaranje komunikacijskih kanala s talibanima ni na koji način ne znači da su međunarodno politički priznati", pojasnio je.

"Ovo uopće nije priznanje, to je jednostavno način da se podupre humanitarna pomoć Afganistanu uz jačanje pomoći i susjednim državama, da bi se mogle nositi s negativnim posljedicama, internim migracijama, povećanim rizikom od terorizma ili s trgovinom drogom," kazao je Borrell koji je s europarlamentarcima razgovarao uoči videokonferencije na kojoj će u petak sudjelovati ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, a raspravljat će o posljedicama nedavnih događaja u Afganistanu.

Kopirati
Drag cursor here to close