Palestinski dužnosnici tvrde

Dogovoren prekid vatre u Gazi

Drugi palestinski dužnosnik je potvrdio kako je došlo do dogovora, kao i TV stanica koja pripada Hamasu, grupi koja upravlja Pojasom Gaze.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2019. u 08:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski dužnosnici navode kako je postignut dogovor s Izraelom oko prekida vatre i okončanja nedavnog vala nasilja u pojasu Gaze i na jugu Izraela, u kojem su poginula najmanje 24 Palestinaca i četverica Izraelaca.

''Dogovor o prekidu vatre počet će u ponedjeljak u 4.30 sati po lokalnom vremenu'', kazao je za agenciju Reuters palestinski dužnosnik upoznat sa sporazumom.

Drugi palestinski dužnosnik je potvrdio kako je došlo do dogovora, kao i TV stanica koja pripada Hamasu, grupi koja upravlja Pojasom Gaze.

Još nema potvrde s izraelske strane.

Izraelska vojska objavila je kako je više od 600 raketa i drugih projektila – od kojih je više od 150 presreo antiraketni sustav Željezna kupola – ispaljeno na južne izraelske gradove i sela od petka. Dodala je kako je napala približno 320 ciljeva u Gazi.

Nasilje, najveće na granici od početka borbi u studenom, kao da se primirilo u ponedjeljak ujutro.

Sirene na jugu Izraela, koje su se često oglašavale tijekom vikenda i pozivale građane da se sklone, bile su mirne nekoliko sati nakon zore.

Izraelska vojska nije prijavila nove udare na Gazu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio ''masivne udare'' na pojas Gaze, nakon dvodnevne eskalacije stanja.


Izraelski ratni zrakoplovi i brodovi u nedjelju su gađali mete na toj palestinskoj teritoriji, dok su borci iz Pojasa ispaljivali salve raketa k jugu Izraela.

Približno dva milijuna Palestinaca žive u Gazi, ekonomiji koja godinama pati zbog izraelskih i egipatskih blokada, kao i zbog nedavnih prekida pomoći i sankcija Palestinskih vlasti, Hamasovog rivala sa Zapadne obale.

Izrael navodi kako je blokada neophodna kako bi se obustavila isporuka oružja Hamasu, s kojim je vodio tri rata od kako je ova grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine, dvije godine nakon što je Izrael povukao svoje trupe i naseljenike iz područja.

Kopirati
Drag cursor here to close