Poplave

Dodik nakon izvanredne sjednice Vlade RS-a: Petak će biti jedan od kritičnijih dana!

Vijesti / Svijet | 16. 05. 2014. u 05:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema potrebe da bude uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava u cijeloj Srpskoj jer ima općina koje nisu zahvaćene poplavama, kao što je slučaj u Hercegovini.

- Ali ukoliko bude potrebno ono će biti uvedeno u još nekim lokalnim zajednicama, pored onih 14 u kojima je već uvedeno, rekao je Dodik na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banja Luci, nakon što je prisustvovao izvanrednoj sjednici Vlade Srpske.

Poručio je kako su vlasti Srpske odgovorne i da će adekvatno reagirati, te istaknuo da je protekli dan u Srpskoj bio težak, da je obilovao padavinama koje su napravile ogromne štete.

- Uzrok ogromnog vodenog vala je činjenica da padavine u kontinuitetu traju već nekoliko prethodnih tjedana i da je prezasićenost zemljišta vlagom vidljiva, te da su nove padavine naišle na prebukiranu mogućnost apsorcije toga tla, pojasnio je Dodik.

Rekao je kako u sljedećih 20 sati treba očekivati novu količinu padalina od 40 do 60 litara po metru četvornom, dodajući da je to mnogo s obzirom na postojeći vodostaj rijeka, a što će vjerojatno ugroziti i područja koja do sada nisu bila ugrožena.

- Vodostaji svih rijeka rastu, a najgore je što su već postojeća korita rijeka prepuna - Save koja treba da primi dodatnu količinu vode koja dolazi iz Drine, Bosne i Vrbasa, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio kako je najgora situacija u Doboju, u kojem je preventivno isključena struja, zbog poplavljenosti elektroenergetskih postrojenja na tom području.

- Sve aktivnosti u Doboju bile su usmjerene i na osiguravanju hrane, vode, kabanica, čizama, čamaca..., istaknuo je Dodik.

Ocijenio je kako najveći problem može predstavljati veliki vodeni val koji je prošao Zvornik i koji u noći s četvrtka na petak može ugroziti područje općine Bijeljina u kojoj je, takođe, kod više od polovice potrošača isključena struja.

- Vidljiva je odgovornost svih organa vlasti na svim razinama, ustanovama i institucijama i raduje solidarnost mnogih koji su ponudili pomoć ljudima ugroženim na ovim područjima, rekao je Dodik te upozorio da se u petak očekuje jedan od kritičnijih dana.

- Robne rezerve i Vlada Srpske poduzele su mjere za osiguravanje svih potrebnih  količina hrane, vode za piće i kruha, dok su noćas aktivirani pekarski pogoni u Banja Luci, da bi se proizvela dovoljna količina kruha koji treba dostaviti u Bijeljinu i Doboj, istaknuo je Dodik.

Najavio je kako će u Doboju u petak ujutro biti održana sjednica Kriznog stožera, kojem će prisustvovati.

Predsjednik Srpske je dodao da je kasno noćas razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer je situacija zbog poplava alarmantna i u Srbiji.

- Razgovarali smo o mogućnostima pomoći u teškoj sitauciji... Srbija dobija pomoć od određenih zemalja i premijer Vučić je rekao da je spreman da jedan dio te pomoći uputi i u Republiku Srpsku, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ta pomoć se odnosi na pokrivače, čamce, kabanice, čizme.

Dodik je rekao da je razgovarao i s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ističući da rukovodstvo Srpske koncipira poziv koji će uputiti organima Ruske Federacije, radi pomoći u određenim količinama potrebne robe.

Apelirao je na stanovništvo Srpske da prati situaciju i da provjeri prije kretanja na put prohodnost putnih pravaca, te da prati jedino upute koja dolaze od službenih organa vlasti Srpske.

- Primijećeno je utrkivanje u dezinformacijama koje dolaze od pojedinih medija o poplavama, koje ne koriste nikome, čime se dodatno diže panika kod stanovništa, ocijenio je Dodik.

Najavio je kako će Vlada Srpske utvrditi je li to urađeno namjerno, slučajno ili zbog profesionalnih propusta.

Dodik je apelirao na solidarnost građana i da se odazovu organima vlasti kada zatraže pomoć na određenim mjestima, prije svega, na lokacijama gdje se prave brane od poplava.

- Vlada Srpske će načiniti operativni plan obilaska poplavljenih područja. Jedan broj ljudi će ostati da radi na logistici, drugi da obiđe teren, a u popodnevnim satima organi će se ponovo sastati da procijene kuda se kretati u narednom danu, istaknuo je predsjednik Srpske.

Predsjednik je izrazio zahvalnost Helikopterskom servisu, koji je pružio pomoć ugroženom stanovništu i bolesnicima na poplavljenim područjima u nemogućim uvjetima.

Napomenuo je kako je Vlada Srpske uputila u pomoć i Specijalnu jedinicu policije u Doboj, kako bi spriječila svaki oblik narušavanja javnog reda i mira ili eventualne pljačke, a tijekom noći izrađena je i određena dokumentacija koja će u izvanrednim situacijama dozvoliti izvanredne ovlasti policiji.

Dodik je istaknuo da je premijer Srpske Željka Cvijanović napravila ogroman napor reagirajući odmah na izazove.

- Ja sam jutros bio otputovao na službeni put u Europu i vratio sam se prije par sati, razumijevajući da je situacija teška, i želim biti ovdje s ljudima i da kroz ovo zajedno prođemo, dodao je Dodik te poručio da će nakon svega toga biti sagledana visina štete i mogućnosti za njezinu sanaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close