Nikaragva

Dobili loše izvješće pa šutnuli UN

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava je u izvješću u srijedu upozorio na neproporcionalnu uporabu sile protiv prosvjednika.
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2018. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva dana nakon objave UN-ova izvješća koje upozorava na "ozračje straha" u Nikaragvi koje je slijedilo nasilnu represiju protuvladinih prosvjeda, ta je zemlja izbacila misiju Ujedinjenih naroda za ljudska prava, piše Hina.

"Nakon što smo utvrdili da više ne postoje razlozi, uzroci i uvjeti koji su doveli do poziva toj misiji, ovo ministarstvo objavljuje da je njihova misija završena" 30. kolovoza 2018., piše u dopisu nikaragvanskog ministarstva vanjskih poslova od četvrtka, objavljenog u petak.

Vlada navodi da je poziv misiji UN-a podrazumijevao ukidanje blokada koje su prosvjednici postavili, pa su snage reda tada pokrenule nasilnu operaciju premještanja pobunjenika.

Do sada nije bilo moguće kontaktirati članove misije UN-a.

Predsjednica nevladine organizacije Nikaragvanski centar za ljudska prava Vilma Nunet je rekla da ta odluka odraz izgubljenosti predsjednika Daniela Ortege.

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava je u izvješću u srijedu upozorio na neproporcionalnu uporabu sile protiv prosvjednika.

Prema podacima OHCHR između 18. travnja, kada su počeli prosvjedi protiv Ortegine vlade i 18. kolovoza, najmanje 300 sudionika prosvjeda je optuženo za terorizam i organizirani kriminal. U priopćenju objavljenom prilikom objave izvješća, visoki povjerenik Zeid Ra'ad Al Hussein je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi krizu u Nikaragvi.

"Represija prosvjednika u Nikaragvi se nastavlja, dok svijet gleda u drugom smjeru", rekao je.

Predsjednik Daniel Ortega je osporio to izvješće i visokog povjerenika nazvao "instrumentom politike terora, laži i klevete".

Nikaragvanska vlada je dodala da je ta institucija Ujedinjenih naroda prekoračila svoje ovlasti i pokazala nedostatno poštovanje nacionalne suverenosti.

Predsjednik Ortega je četiri mjeseca suočen s prosvjedima oporbe koja zahtijeva njegovu ostavku. U represiji tih prosvjeda je ubijeno više od 300 osoba, što je izazvalo brojne međunarodne kritike.

Nikaragvanske vlasti redovno prosvjednike nazivaju pučistima. U četvrtak su stotine Nikaragvanaca zahtijevale oslobađanje uhićenih tijekom prosvjeda.

Daniela Ortegu protivnici optužuju za korupciju, nepotizam i uvođenje diktature zajedno sa suprugom Rosario Murillo, zamjenicom predsjednika. Oni zahtijevaju da se predsjednički izbori predviđeni za 2021. održe u ožujku 2019., što Ortega odbija.

Kopirati
Drag cursor here to close