Kako je nastajao američki velegrad

Do prije 370 godina New York je bio provincijsko naselje

Minuit je kupio otok od lokalnog plemena za robu u vrijednosti od 24 dolara. Glavni grad Nove Nizozemske nazvao je Novim Amsterdamom (niz. Nieuw Amsterdam). Naselje je dobilo gradska prava 2. veljače 1653. i time formalno postalo gradom.
Vijesti / Svijet | 02. 02. 2023. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NAHC / New York - od malog doseljeničkog naselja do svjetske metropole broj 1

Prvi Europljanin koji je došao vjerojatno 1524. na područje današnjega grada New Yorka bio je Talijan Giovanni da Verrazzano.

Prvi nizozemski brod koji stiže na područje današnjeg New Yorka bio je Halve Maen. Bilo je to 1609. kad je kapetan Henry Hudson pokušavao vodenim putom doći do unutrašnjosti američkog kontinenta. Po njemu je nazvana rijeka Hudson.

Hudson nije uspio u svom naumu jer je rijeka bila preplitka, ali je zaključio da bi na tom području Nizozemci mogli podići koloniju te trgovati krznom. Tako je na istočnoj obali današnjeg SAD-a osnovana kolonija Nova Nizozemska.

Prve obitelji stigle su 1624. Među doseljenicima ove kolonije bili su Euroljani, afrički robovi i Indijanci. Upravitelj kolonije Peter Minuit odlučio je izgraditi glavni grad na otoku koji se danas zove Manhattan, a nalazi se na ušće rijeke Hudson.

Minuit je kupio otok od lokalnog plemena za robu u vrijednosti od 24 dolara. Glavni grad Nove Nizozemske nazvao je Novim Amsterdamom (niz. Nieuw Amsterdam). Naselje je dobilo gradska prava 2. veljače 1653. i time formalno postalo gradom.

Foto: Vidiani / Manhattan, New York City - 1876. godine

Stanovnici Nove Nizozemske trgovali su s raznim plemenima kao što su Irokezi i Algonkini, Mahican i Mohawk.Tu su živjela i plemena Lenni Lenappe, Wecquaesgeek, Hackensack, Raritan i dr.

Indijanci su Nizozemcima prodavali krzno koje se u Europi moglo vrlo skupo preprodati.Iznimno je bilo cijenjeno dabrovo krzno, a prodavao se i iscjedak dabrovih žlijezda koji se upotrebljavao za proizvodnju lijekova i parfema.

Kolonija je postojala do 1664. kad su ju preuzeli Britanci. Engleski kralj Karlo II. poslao je brodove s naoružanim vojnicima u Novu Nizozemsku. Uslijedilo je nekoliko nizozemsko-engleskih ratova nakon kojih je Novi Amsterdam pao u engleske ruke (1674.) i dobio novo ime – Novi York, odnosno New York.

Ipak, utjecaj Nizozemaca na razvoj SAD-a bio je golem, pogotovo na razvoj ljudskih prava, vjerske tolerancije, sekularizma i multikulturalizma. Jedna od najutjecajnijih obitelji – Roosevelt – nizozemskog je podrijetla.

Legendarni košarkaški klub New York Knicks nosi boje stare nizozemske zastave. Čak su riječi poput boss i cookie došle iz nizozemskog jezika.

Foto: Povijest.hr / New York se prvotno zvao Nieuw Amsterdam

Godine 1683. sazvana je prva skupština građana New Yorka, koji su dobili pravo da biraju svoje predstavnike, a potkraj XVII. st. i gradonačelnika.

U New Yorku je 1789. George Washington proglašen za prvoga predsjednika SAD-a. Od 1784–90. New York je bio glavni grad Sjedinjenih Država (tada je imao oko 24 000 stanovnika).

Njegovu lučkom značenju znatno je pridonijela izgradnja kanala Erie–Hudson (1817–25), koji je povezao luku s velikim jezerskim područjima SAD-a.

Već u prvoj polovici XIX. stoljeća New York je bio najveća luka američkoga kontinenta, a nakon izgradnje Panamskoga kanala (1914) i prva luka svijeta.

On je također glavna imigracijska luka za useljenike, koji su tijekom XIX. i na početku XX. stoljeća u sve većem broju dolazili u SAD.

Po sastavu stanovništva New York je godinama već kozmopolitski grad; u njem žive pripadnici 105 naroda. Svake se godine u grad doseli između 80 000 i 90 000 ljudi iz svih dijelova svijeta.

OPŠIRNIJE

Video: EVOLUTION OF CITY │ NEW YORK
Kopirati
Drag cursor here to close