Dubai

Dionice Saudi Aramca potonule zbog sukoba SAD-a i Irana

''Čini se da odmazda Irana neće potaknuti eskalaciju sukoba, pa tržišta ne padaju'', procjenjuje Zeina Rizk iz dubajskog Arqaam Capitala.
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2020. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dionice saudijskog naftnog diva Saudi Aramcoa snažno su pale u srijedu nakon iranskog raketnog napada na američke ciljeve u Iraku.

Na početku jutrošnjeg trgovanja na saudijskoj burzi Tadawul dionicama Saudi Aramca trgovalo se po 34 rijala (devet dolara), najnižoj cijeni od uvrštenja u burzovnu kotaciju 11. prosinca. Time je tržišna vrijednost kompanije pala na oko 1.800 milijardi dolara, s maksimalnih 2.060 milijardi dosegnutih 12. prosinca kada se dionicom trgovalo po 38,70 rijala.

Danas su potonule gotovo 12 posto ali su još uvijek iznad 32 rijala, utvrđenih u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

''Čini se da odmazda Irana neće potaknuti eskalaciju sukoba, pa tržišta ne padaju. Mislim da ćemo, nakon što to bude potvrđeno, svjedočiti blagom oporavku zbog olakšanja u regiji'', procjenjuje Zeina Rizk iz dubajskog Arqaam Capitala.

Aramco je inicijalnom javnom ponudom pribavio 25,6 milijardi dolara, nadmašivši Alibabu koji je IPO-m u 2014. pribavio 25 milijardi. Strani su investitori ipak bili na oprezu zbog dvojbi u pogledu vrijednosti dionica.

„Napetosti između SAD-a i Irana spadaju među rizike koje su ulagači predviđali za koncentraciju poslovanja na Bliskom istoku”, tumači viši analitičar Sanford C. Bernsteina Oswald Clint.

Kopirati
Drag cursor here to close