5. oktobar

Devetnaest godina od prosvjeda u Beogradu

Tadašnji sudionici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršava se 19 godina od velikih prosvjeda u Beogradu kojima je 5. listopada 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Prosvjedi u Beogradu izbili su nakon što je Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije. Na izborima 24. rujna 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Prosvjednici su 5. listopada na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putovima.

Već u petodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila prosvjednike da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS u Takovskoj ulici.

Video: 5. oktobar 2000, Vesti radija B92 u 17h

Policija je ubrzo prestala pružati otpor i mahom se pridružila građanima. U večernjim satima 5. listopada 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a idućeg dana, 6. listopada, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U prosvjedima je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Tadašnji sudionici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u to vrijeme bio je ministar informiranja, potpredsjednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković sada je predsjednica Skupštine Srbije, bivši istaknuti član JUL Aleksandar Vulin ministar je obrane, dok je glasnogovornik SPS Ivica Dačić ministar vanjskih poslova.

Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS izabran za predsjednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. ožujka 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haaškom zatvoru, a njegova supruga i bivša predsjednica JUL Mirjana Marković umrla je 14. travnja ove godine u Rusiji, a sahranjena je pored supruga u Požarevcu.

Kopirati
Drag cursor here to close