Protumigrantska stajališta

Desnica uvjerljivo pobijedila na izborima u Umbriji

Umbrija je tradicionalno bila baza lijevog centra, no ta regija s 900.000 stanovnika u nedjelju je na biralištima vratila snagu Salviniju pošto od ljeta više nije član vlade.
Vijesti / Svijet | 28. 10. 2019. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija desnice uvjerljivo je pobijedila na lokalnim izborima u središnjoj talijanskoj pokrajini Umbriji, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak, što je snažno pozdravio bivši ministar i čelnik protumigrantske stranke Liga Matteo Salvini.

Umbrija je tradicionalno bila baza lijevog centra, no ta regija s 900.000 stanovnika u nedjelju je na biralištima vratila snagu Salviniju pošto od ljeta više nije član vlade.

Matteo Slavini je u kolovozu izašao iz vladajuće koalicije koju je njegova stranka nakon parlamentarnih izbora 2018., sastavila s protuestablišmentskim Pokretom 5 zvijezda u nadi da će na novim prijevremenim izborima pobijediti i preuzeti dužnost premijera.

Umjesto tog scenarija M5S sastavio je novu koaliciju s Demokratskom strankom (lijevi centar) i time je Salvini gurnut u oporbu.

Donatella Tesei, senatorica Lige, pobijedila je u Umbriji za dužnost guvernerice s 57,6 posto glasova.

Savez M5S i demokrata nije uspio na svom prvom izbornom testu otkako je sastavio vladu jer je njihov kandidat, poduzetnik Vicenzo Bianconi, dobio 37,5 posto glasova.

Salvini je pobjedu, osmu po redu za desni centar na regionalnim izborima nakon parlamentarnih izbora u ožujku 2018., definirao kao "povijesno poglavlje".

Salvini je tjednima obilazio Umriju i u kampanji inzistirao na uvođenju jedinstvene porezne stope, što, prema tvrdnjama brojnih ekonomista, Italija sebi ne može priuštiti, no Liga inzistira da je potrebna za oživljavanje gospodarstva, prenosi Hina.

Nakon objave rezultata Salvini je rekao da aktualna vlada više nema mandat naroda i poručio da joj vrijeme istječe.

Međutim, premijer Giuseppe Conte rekao je da bi bila pogreška da vlada prekine rad na temeljima rezultata u regiji koja čini samo 2 posto nacionalnog stanovništva.

Vladu čekaju novi ispiti. U prosincu na izbore izlazi siromašna južna regija Calabrija, a 26. siječnja pokrajina Emilia Romagna koja ima četiri puta više stanovnika od Umbrije i povijesno je središte talijanske ljevice.

Ankete pokazuju da je Liga svojim portumigrantskim stajalištima i protuporeznim porukama u Italiji najpopularnija stranka s oko 30 posto, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close