Anketa

Desni centar ostaje najjača grupacija nakon europskih izbora

Anketa, koja ne uključuje britanske glasače, pokazala je da je EPP povećala broj mjesta za sedam u odnosu na prošlomjesečnu projekciju. Ta grupacija trenutno ima 29 posto mjesta u Europskom parlamentu.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2019. u 13:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desni centar na putu je da ostane najveća grupacija u Europskom parlamentu nakon izbora u svibnju, sudeći po istraživanju Europskog parlamenta objavljenom u petak koje pokazuje da su konzervativci osvojili više mjesta nego u anketama iz prošlog mjeseca.

27 posto od ukupnog broja

Europska narodna stranka (EPP), grupacija koja uključuje stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, na putu je da osvoji 188 mjesta, skoro 27 posto od ukupnog broja od 705 poslanika u sazivu narednog parlamenta, sudeći po zbiru nacionalnih anketa javnog mnijenja. 

Pročitajte još

Anketa, koja ne uključuje britanske glasače, pokazala je da je EPP povećala broj mjesta za sedam u odnosu na prošlomjesečnu projekciju. Ta grupacija trenutno ima 29 posto mjesta u Europskom parlamentu.

Socijalisti, druga po veličini grupacija u parlamentu, povećali su u novoj anketi broj mjesta na 20 posto od ukupnog broja, s 19 posto iz prethodne projekcije, ali u trenutnom sazivu  su zabilježili pad s 25 posto.

CDU najjača

Ekstremna desnica ojačala je poziciju, dok istraživanje  potvrđuje da će to biti četvrta po veličini grupacija u parlamentu iza liberala, koji su izgubili poslanička mjesta u posljednjoj projekciji.

Njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU), koju predvodi kancelarka Merkel, ostaje najveća pojedinačna stranka s 33 mjesta, ali ima tek neznatnu prednost nad talijanskom Ligom, strankom ekstremne desnice trenutno na vlasti u Rimu.

Liginih 27 poslaničkih mjesta pokazuju kako će predstojeći izbori podražiti jačanje nacionalističkog raspoloženja nasuprot etabliranim proeuropskim pokretima širom kontinenta.

Iako su tradicionalne stranke na putu da zadrže dominaciju koja bi omogućila kontinuitet široke centrističke većine, podrška euroskeptičnim strankama mogla bi unijeti veću političku neizvjesnost, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close