Najpogibeljniji tjedan

Deset alpinista poginulo na Mount Everestu ovoga tjedna

Još osam alpinista smrtno je stradalo na ostalim himalajskim vrhovima višim od 8.000 metara u ovoj sezoni, dok se dvoje vode kao nestali.
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2019. u 12:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrću irskog i britanskog alpiniste na Mount Everestu, broj poginulih u najpogibeljnijem tjednu na najvišem svjetskom vrhu porastao je na deset, priopćili su u subotu organizatori ekspedicija. 

''Naši vodiči pokušali su pomoći, ali je on preminuo veoma brzo nakon toga'', izjavio je  Murari Sharma iz ekspedicije Everest Parivar, za AFP. 

Na sjevernoj tibetanskoj strani planine, 56-godišnji Irac preminuo je u petak ujutru, potvrdili su organizatori njegove ekspedicije na svojoj Facebook stranici. 

Čovjek je odlučio da se vrati nakon što se nije domogao vrha, ali je preminuo u svom šatoru u prolazu Sjeverni Col na visini od 7.000 metara. 

Četvero alpinista iz Indije i po jedan iz Sjedinjenih Država, Austrije i Nepala smrtno su stradali na Everestu u proteklih tjedan dana. Još jedan irski alpinist je nestao i vjeruje se da je poginuo nakon što se okliznuo i pao u blizini vrha. 

U "zoni smrti" na Everestu ukupno su zabilježena četiri smrtna slučaja, što je povećalo brige da trka za profitom ugrožava sigurnost alpinista.  

Nepal je izdao rekordnu 381 dozvolu, od kojih svaka košta 11.000 dolara, za proljetnu alpinističku sezonu. 

Svakom alpinisti s dozvolom pomaže po jedan šerpa, čime se stvara dodatna gužva na vrhu. 

Dok se kratko razdblje povoljnih vremenskih uvjeta primiče kraju, broj alpinista koji žele da ostvare najveći cilj uspona na najviši svjetski vrh raste iz dana u dan. 

Procjenjuje se da se 600 ljudi domoglo vrha preko nepalske strane u petak, priopćio je vladin dužnosnik, na osnovu informacija koje je dobio od organizatota ekspedicija. 

Na brojnim himalajskim planinama - uključujući i Everest - vrhunac je alpinističke sezone u vrijeme dok povoljni vremenski uvjeti traju između kraja travnja i kraja svibnja. 

Još osam alpinista smrtno je stradalo na ostalim himalajskim vrhovima višim od 8.000 metara u ovoj sezoni, dok se dvoje vode kao nestali.

Kopirati
Drag cursor here to close