U SAD-u porast smrtnih ishoda

Delta varijanta covida dominantna je u svijetu

U Americi su slučajevi covida-19 u porastu od 70 posto u odnosu na prošli tjedan, a smrtnost je 26 posto viša u dijelovima zemlje s niskom stopom procijepljenosti.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2021. u 20:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delta varijanta covida-19 sada je dominantna u svijetu i prati ju porast smrtnih ishoda u Sjedinjenim Državama, gotovo u potpunosti necijepljenih ljudi, rekli su američki dužnosnici u petak.

U Americi su slučajevi covida-19 u porastu od 70 posto u odnosu na prošli tjedan, a smrtnost je 26 posto viša u dijelovima zemlje s niskom stopom procijepljenosti, rekla je direktorica Američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walesnky na konferenciji za novinare.

Sedmodnevni prosječni broj novozaraženih je sada viši od 26.000, ili više od dvostruko od najnižih podataka o oko 11.000 slučajeva u lipnju, prema podacima CDC-a.

"Ovo je postala pandemija necijepljenih", rekla je i dodala da su 97 posto hospitaliziranih u Sjedinjenim Državama necijepljeni.

Walensky je rekla da u većem broj okruga u Sjedinjenim Državama vlada povećana opasnost od prijenosa covida-19, što je bitan preokret nakon pada prijenosa posljednjih mjeseci.

Otprilike svaki peti novi slučaj zaraze covidom-19 događa se u Floridi, naveo je koordinator Bijele kuće za covid-19 Jeff Zients.

Delta varijanta, bitno zaraznija od izvorne varijante, primijećena je u oko 100 zemalja i sada je dominantna u svijetu, rekao je glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci.

Kopirati
Drag cursor here to close