Postrožili pravila

Delta soj se brzo širi iz Lisabona u druge dijelove Portugala

Portugal je, zbog porasta broja slučajeva zaraze, u četvrtak postrožio pravila; između ostaloga, restorani u Lisabonu i poznatom turističkom gradu Albufeira, u regiji Algarve, naročito popularnom među Britancima, tijekom vikenda moraju raditi skraćen
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2021. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 70 posto slučajeva zaraze koronavirusom u Lisabonu uzrokovano je delta sojem koji je zarazniji i brzo se širi u druge dijelove zemlje, dok vlasti pokušavaju zaustaviti zabrinjavajući porast broja slučajeva, objavljeno je u najnovijem izvješću, piše Hina.

U izvješću portugalskog Nacionalnog instituta za zdravlje Ricardo Jorge, navodi se da je delta soj, prvi put otkriven u Indiji, uzrok zaraze u 51 posto slučajeva u kopnenom dijelu Portugala, što pokazuje da se taj soj virusa “brzo širi”, kao što je bio slučaj i u Velikoj Britaniji.

1.604 nova slučaja

U petak su zabilježena nova 1.604 slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći rast od 19. veljače kada je u zemlji, koja broji preko 10 milijuna stanovnika, još uvijek bio lockdown. Portugal je dosad zabilježio 871.483 slučaja zaraze koronavirusom, a od početka pandemije u toj je zemlji od covida umrla 17.081 osoba.

Iako je većina novih slučajeva još uvijek koncentrirana u gusto naseljenoj Lisabonskoj regiji, najviši reprodukcijski broj (R), 1,34,  ima južna portugalska regija Algarve, poznata po plažama i golf-terenima, stoji u izvješću portugalskog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Porast broja slučajeva dogodio se nakon što je Portugal, čije gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, sredinom svibnja otvorio svoje granice za građane Europske unije i Velike Britanije. Tako je, s početkom nove turističke sezone, ponovno pokrenuta većina poslova, a plaže su prepune.

Stroža pravila

Portugal je, zbog porasta broja slučajeva zaraze, u četvrtak postrožio pravila; između ostaloga, restorani u Lisabonu i poznatom turističkom gradu Albufeira, u regiji Algarve, naročito popularnom među Britancima, tijekom vikenda moraju raditi skraćeno, piše Hina.

Velika Britanija je početkom lipnja skinula Portugal s liste zemalja za koje nije potrebna karantena, a Njemačka je u četvrtak proglasila Portugal “zonom varijante virusa”. Ova mjera podrazumijeva stroga ograničenja putovanja u zemlju na koju se odnosi, i iz nje.

U Portugalu je također porastao i broj hospitaliziranih zbog covida. Trenutno je 71 covid-pacijent na intenzivnom liječenju u Lisabonu, što je udio od 86 posto u ukupnom broju kreveta namijenjenih liječenju zaraženih koronavirusom. Inače, stanje u Portugalu bilo je najteže u siječnju ove godine.

Kako bi se izborio s naglim porastom broja slučajeva covida, Portugal je ubrzao cijepljenje mlađih osoba. Do sada je u toj zemlji potpuno cijepljeno oko 30 posto stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close