Ženeva

De Mistura "optimist" nakon sastanka s glavnom sirijskom opozicijskom grupom

Vijesti / Svijet | 31. 01. 2016. u 20:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izjavio je danas u Ženevi da je "optimist" nakon neformalnog sastanka s glavnom sirijskom opozicijskom grupom koja je prijetila da će napustiti pregovore i prije nego što su zaista počeli.

Poslije sastanka s članovima Visokog zapovjedništva za pregovore (HCN), glavne sirijske opozicijske grupe, De Mistura je rekao da je optimist i kako je riješen da ustraje, jer je to povijesna prilika koju ne treba propustiti.

Pismeno obećanje

Sastanak je održan izvan sjedišta UN-a, gdje su bili zakazani pregovori o okončanju sukoba u Siriji koji traje skoro pet godina, a dan nakon što su predstavnici HNC rekli da neće ući u indirektne pregovore s predstavnicima vlade predsjednika Bashara al Assada koji su počeli formalne pregovore s De Misturom u petak.

HNC je tražio da prije nego što počnu pregovori preko posrednika, u kojima se Mistura treba angažirati u shuttle diplomaciji između strana, stigne humanitarna pomoć gradovima, prestane bombardiranje civila i budu puštene stotine zatvorenika.

Oni su rekli da su u Ženevu došli tek pošto su dobili pismeno obećanje da će biti učinjen ozbiljan napredak u pogledu humanitarnih pitanja.

''Mi smo ovdje radi političkih pregovora, ali ne možemo početi dok to ne bude učinjeno'', rekao je novinarima glasnogovornik HNC Salem al Meslet.

De Mistura je rekao da je još nejasno hoće li HNC pristati na službeni sastanak pri UN-u tijekom dana.

Obje strane trebaju 'iskoristiti priliku'

Kerry tražio od obje strane u sirijskom sukobu da "iskoriste priliku" na pregovorima u Ženevi.

Američki državni tajnik John Kerry danas je zatražio od sirijske opozicije i režima da u potpunosti ostvare svoje uloge na mirovnim pregovorima u Ženevi, istovremeno optužujući snage sirijskog predsjednika Bashra al-Assada da izgladnjuju civile.

''Danas, u svijetlu onoga što je ulog na ovim pregovorima, apeliram na obje strane da iskoriste svoju priliku u ovom momentu'', navodi Kerry u izjavi emitiranoj putem interneta iz Washingtona.

Pregovori o okončanju petogodišnjeg sirijskog rata između predstavnika sirijske vlade i opozicije počeli su danas nakon dvodnevne odgode zbog nespremnosti sirijskih podijeljenih opozicicijskih grupa da pokrenu razgovore s vladinim dužnosnika.

Kopirati
Drag cursor here to close