Predizborna kampanja

De Maiziere predložio uvođenje javnih muslimanskih praznika u Njemačkoj

U Njemačkoj živi oko 3,5 milijuna muislimana.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2017. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere uznemirio je kolege iz konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel predlažući da Njemačka uvede javne muslimanske praznike.

U Njemačkoj živi oko 3,5 milijuna muislimana. Mnogi od njih su turskog porijekla. Mnogi od više od milijun migranata koji su stigli u zemlju s Bliskog istoka tijekom protekle dvije godine također su muslimani.

Govoreći na predizbornom skupu uoči izbora u sjevernoj saveznoj državi Donja Saksonija, de Maiziere - član Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel - izjavio je kako je otvoren za prijedlog da određene regije u Njemačkoj imaju javne muslimanske praznike.

''Ukazao je na Dan svih svetih kao jedini javni praznik u njemačkim katoličkim regijama i dodao: "U mjestima u kojima je mnogo muslimana, zašto ne bismo razmislili o uvođenju javnih muslimanskih praznika?"

U govoru postavljenom na audiosnimku na lokalnom websiteu vijesti regionalwolfsburg.de, on je također naveo da su njemački javni praznici generalno kršćanski i da bi trebalo ostati tako.

Njegov prijedlog izazvao je oštre reakcije njegovih konzervativnih kolega, koji bi trebali početi osjetljive trostranačke koalicijske pregovore s liberalnim Slobodnim demokratima (FDP) i Zelenim u narednom tjednu.

Konzervativci su pobijedili na rujanskim izborima, ali su doživjeli najlošiji izborni rezultat od 1949. jer su izgubili podršku glasača koji su se opredijelili za krajnju desnicu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close