Od 2012. do 2014.

Danska i američka tajna služba prisluškivali europske političare?

Bijela kuća nije direktno demantirala, ali je rekla da telefon gospođe Merkel u to vrijeme nije prisluškivan i neće biti u budućnosti.
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2021. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska tajna služba pomogla je SAD u špijuniranju europskih političara, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, od 2012. do 2014. godine, prenose danski mediji.

Obavještajno-obrambena služba (FE) surađivala je s Američkom agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA) na prikupljanju informacija, navodi se u izvještaju danskog državnog radija DR (Danmarks Radio).

Obavještajni podaci prikupljeni su o drugim dužnosnici iz Njemačke, Francuske, Švedske i Norveške, navodi se u izvještaju.

Slični navodi pojavili su se 2013. godine.

Zatim, tajne koje je objavio američki uzbunjivač Edward Snowden sadržavale su i to da je NSA prisluškivala telefon njemačke kancelarke.

Kada su iznijeti ti navodi, Bijela kuća nije direktno demantirala, ali je rekla da telefon gospođe Merkel u to vrijeme nije prisluškivan i neće biti u budućnosti.

U novom izvještaju koji je podijeljen s nekoliko europskih novinskih agencija, NSA je navodno pristupila tekstualnim porukama i telefonskim razgovorima brojnih istaknutih pojedinaca prisluškivanjem danskih internet kablova u suradnji s FE.

Ova operacija, za koju se u izvještaju navodi da je imala kodno ime "Operacija Dunhamer", omogućila je NSA da pribavi podatke koristeći telefonske brojeve političara kao parametre pretrage, navodi Radio.

Izvještaj prati istragu emitera koja uključuje intervjue s devet izvora, za koje se navodi da su svi imali pristup povjerljivim informacijama koje posjeduje FE.

Zajedno s Angelom Merkel, navodno su na meti bili i tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i opozicijski lider u to vrijeme Per Steinbruk.

Danska ministrica obrane Trine Bramsen, koja je navodno ranije bila obaviještena o špijunaži, rekla je za DR da je "sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo".

Ni FE ni NSA još nisu komentirali najnovije izvještaje, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close