18 godina

Dan kada je ubijen Đinđić

U kolovozu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za sudjelovanje u ubojstvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih, Milorad Ulemek Legija, predao se srpskim vlastima 2. svibnja 2004. godine.
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2021. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan, 12. ožujka, prije 18 godina na samom ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Tog 12. ožujka 2003. godine, prilikom ulaska u zgradu, Đinđića je metak pogodio u srce. Brzo je odveden u bolnicu, ali njegova smrt proglašena je jedan sat kasnije, u 13.30 na operacijskom stolu Urgentnog centra.

Video: Atentat na Zorana Đinđića - Insajder

U prvom priopćenju poslije ubojstva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinitelje atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identificirala nekadašnjeg zapovjednika raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana. Vlada Srbije je također obznanila da je tog dana trebao biti potpisan nalog za uhićenje članova najveće organizirane grupe na prostoru bivše Jugoslavije, kako je označen zemunski klan.

Đinđić je u jednom od posljednjih intervjua pred ubojstvo, nakon neuspjelog atentata 24. veljače 2003. godine na auto-putu ispred “Beogradske arene”, demantirao tvrdnje da je s pripadnicima JSO sklopljen dogovor da 5. listopada 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamjenu za neko pravo iznad zakona. Nekoliko sati poslije atentata proglašeno je izvanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. travnja, kada je ukinuto na prijedlog Vlade Srbije.

Video: Insajder, rekonstrukcija ubistva

U policijskoj akciji “Sablja” uhićeni su atentator na premijera, bivši pomoćnik zapovjednika JSO Zvezdan Jovanović, njegovi pomagači i još nekoliko pripadnika te jedinice, kao i većina pripadnika zemunskog klana i drugih kriminalnih grupa u zemlji i rasvijetljena neka nerazjašnjena ubojstva iz prethodnih godina.

U kolovozu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za sudjelovanje u ubojstvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih, Milorad Ulemek Legija, predao se srpskim vlastima 2. svibnja 2004. godine.

  / Beta

Suđenje optuženima za ubojstvo premijera Đinđića počelo je 22. prosinca 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. svibnja 2007. godine proglašeni krivim i prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Za organiziranje ubojstva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši zapovjednik Crvenih beretki Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršitelj ubojstva i bivši Ulemekov zamjenik. Te presude potvrdio je i Vrhovni sud Srbije 29. prosinca 2008. godine.

Video: Al Jazeera Objektiv: Tako je govorio Đinđić

Ubojstvu predsjednika Vlade Srbije prethodilo je nekoliko ranijih neuspjelih pokušaja atentata, a najpoznatiji neuspjeli atentat izveden je ujutro 21. veljače 2003. godine, kada je poznati kriminalac i član zemunskog klana kod “Beogradske arene” pokušao zaustaviti automobil u kojem je bio Zoran Đinđić. Istovremeno, pored auto-puta je čekalo nekoliko atentatora, koji su bili naoružani ručnim raketnim bacačima i automatskim puškama.

Kopirati
Drag cursor here to close