Sudjelovali, ali nisu podržali

Dačić: Srbija se nije pridružila Krimskoj platformi

"Ispade da smo mi neka svjetska vojna velesila, pa da od našeg naoružanja ovisi da možemo upravljati političkim stavovima u svijetu", rekao je Dačić.
Vijesti / Svijet | 25. 08. 2023. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da se Srbija nije pridružila Krimskoj platformi, međunarodnoj diplomatskoj inicijativi za konzultacije i koordinaciju formiranoj na poziv Ukrajine.

"Srbija se nije pridružila Krimskoj platformi ili deklaraciji, premijerka (Ana Brnabić) je putem video poruke sudjelovala u radu tog skupa, ali mi nismo podržali, niti smo prihvatili taj tekst Krimske platforme, baš zato što izlazi izvan onih okvira koji su za nas prihvatljivi", rekao je Dačić.

Govoreći o jučerašnjem sastanku s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan Harčenkom, Dačić je kazao da je stav Srbije o toj platformi, kao i deklaraciji iz Atene, naišao na pozitivne komentare u Rusiji, ali da sastanak nije bio organiziran zbog toga.

Dačić se osvrnuo i na deklaraciju o Ukrajini, koju su zemlje zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina i predstavnici EU usuglasili nekoliko dana ranije u Ateni, podsjećajući da je na zahtjev Srbije iz deklaracije izbačen dio koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, kao i spominjanje imena predsjednika Rusije Vladimira Putina i te zemlje u dijelu koji se odnosi na ratne zločine.

"Pa čekajte, to je načelo koje mi prihvaćamo i kada smo mi u pitanju i naša regija. Ali ovdje se, na naš zahtjev, nigdje ne spominju ni predsjednik Putin, ni bilo koja zemlja konkretno, već se govori načelno o potrebi otkrivanja i sankcioniranja svih tih ratnih zločina koje je bilo tko počinio u oružanim sukobima", kazao je Dačić, prenosi Beta.

Kada je u pitanju sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Ateni i tvrdnje da će Srbija Ukrajini dati streljivo i naoružanje kako ona ne bi priznala neovisnost Kosova, ministar vanjskih poslova Srbije je ocijenio da su to "gluposti i uvreda za Ukrajinu".

"Ispade da smo mi neka svjetska vojna velesila, pa da od našeg naoružanja ovisi da možemo upravljati političkim stavovima u svijetu", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Srbija i ranije pomagala Ukrajini po raznim pitanjima od humanitarnih stvari, preko energenata, do opreme koja je potrebna za funkcioniranje društva u uvjetima rata i dodao da će to nastaviti raditi.

Kopirati
Drag cursor here to close