Roblje

Cure dokumenti: Koliko je britanska monarhija zaradila od ropstva

Bakingemska palača nije komentirala dokument, ali je rekla da podržava istraživački projekt, koji je sponzorirala organizacija Povijesne kraljevske palače (HRP), o umiješanosti monarhije u trgovinu robljem.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2023. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kralj Charles je prvi put podržao istraživanje povijesnih veza britanske monarhije s transatlantskim ropstvom, nakon pojave dokumenta koji pokazuje udio njegovih prethodnika u kompaniji za trgovinu robljem, piše Tanjug.

Bakingemska palača objavila je priopćenje nakon što ju je Guardian kontaktirao u vezi s opsežnom poviješću sudjelovanja uzastopnih britanskih monarha i ulaganja u porobljavanje afričkog naroda.

Obitelj podržava istraživanje

Guardian je objavio dokument koji pokazuje prijenos 1.000 funti dionica u Kraljevskoj afričkoj kompaniji za trgovinu robljem iz 1689. godine na kralja Williama III, od Edwarda Colstona, zamjenika guvernera kompanije.

Bakingemska palača nije komentirala dokument, ali je rekla da podržava istraživački projekt, koji je sponzorirala organizacija Povijesne kraljevske palače (HRP), o umiješanosti monarhije u trgovinu robljem.

Povjesničari specijalizirani za višestoljetno sudjelovanje monarhije u porobljavanju afričkog naroda oprezno su pozdravili izjavu palače, ali su rekli da je potrebno još mnogo toga da se uradi.

"Ovo je pitanje koje Njegovo Veličanstvo shvaća veoma ozbiljno. Kao dio te akcije, kraljevska obitelj podržava ovo istraživanje kroz pristup kraljevskoj kolekciji i arhivi", rekao je glasnogovornik HRP.

HRP je partner u nezavisnom istraživačkom projektu, koji je započeo u listopadu prošle godine, a koji, između ostalog, istražuje veze između Britanske monarhije i transatlantske trgovine robljem tijekom kasnog 17. i 18. stoljeća.

Jasan dokaz

Smatra se da je to prvi put da je Bakingemska palača javno podržala istraživanje zabrinjavajuće povijesti kraljevske obitelji.

Dokument koji bilježi prijenos Colstonove akcije Williama III pronašla je u arhivi dr Brooke Newman, povjesničarka sa sveučilišta Virginia Commonwealth, koja radi na knjizi "Kraljičina tišina" umekšanosti britanske monarhije u ropstvo.

  / Dokument o poslu s robljem | Foto: rooke Newman/RAC archive/Public Record Office

Ona je rekla da je prijenos akcija Colstona kralju "jasan dokaz" o središnjoj umiješanosti britanske monarhije u trgovinu robljem i značaju ropstva za bogatstvo monarhije.

"Nema sumnje da su stoljeća ulaganja u afričko ropstvo i trgovinu robljem u velikoj mjeri doprinijeli izgradnji statusa, prestiža i bogatstva današnje kraljevske obitelji. Profit od trgovine robljem i od industrije izgrađene na radu porobljenih ljudi, zauzvrat je financirao širenje carstva, koje je stvorilo ogromno bogatstvo za Britaniju i njene kraljevske obitelji", navela je Newman.

Užasan zločin

Prema njenim riječima, podrška monarha je napredak, ali potpuna istraga stoljetne uključenosti monarhije u transatlantsku trgovinu robljem, kao i bogatstvo koje su uzastopni monarsi akumulirali od toga, "zahtijevat će tim istraživača i forenzičkih računovođa, s punim resursima".

Kako podsjeća britanski list, kralj Charles je tijekom posjete Gani u studenom 2018. izrazio žaljenje zbog patnje koju je ropstvo nanijelo, opisujući to kao "užasan zločin". U govoru narodima Commonwealtha u Ruandi prošlog lipnja, Charles je rekao kako Britanija mora "priznati vlastitu prošlost", uključujući ropstvo, koje je nazvao "najbolnijim periodom".

Kopirati
Drag cursor here to close