Mjere opreza

Crna Gora: Zabranjena putovanja u države pogođene koronavirusom

- Ministarstvo zdravlja Crne Gore privremeno zabranilo đačke ekskurzije dok će sportski događaji biti bez publike
Vijesti / Svijet | 10. 03. 2020. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva Crne Gore izdalo je naredbu kojom se zabranjuju putovanja u područja koja su najviše pogođena koronavirusom i ulazak stranih državljana u Crnu Goru koji dolaze iz ugroženih područja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je donijelo set novih mjera kojima se, između ostalog, zabranjuju ekskurzije i otkazuju međunarodni sportski događaji.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Boban Mugoša kazao je da u Crnoj Gori nema zaraženih koronavirusom ali da će se, kako tvrdi, teško izbjeći njegova importaciju.

"Zbog usložnjavanje situacije s koronavirusom u svijetu, predložene su dodatne mjere opreza. Između ostalih i zabrana putovanja u virusom najpogođenije države: Italiju, Španiju, Kinu, Iran i Južnu Koreju. Lista zemalja nije konačna i mijenjaće se u zavisnosti od situacije", kazao je Mugoša.

On je istaknuo i da se uvodi i privremena mjera zabrane ulaska u Crnu Goru stranim državljanima iz najpogođenijih zemalja. Mugoša je pojasnio da će se pod kućnim nadzorom nalaziti državljani Crne Gore koji su se zadesili u tranzitu, a dolaze iz zemalja pogođenim koronavirusom. Mugoša je kazao da će javnost biti odmah obaviještena u slučaju pojave virusa.

"Ukoliko bi registrirali prvi slučaj, ne bismo krili tu informaciju, već bi u roku od 10 minuta svi bili obaviješteni o tome", rekao je on.

Privremenim mjerama koje je predložio Institut za javno zdravstvo, kako je kazao Mugoša, zahtijeva se održavanje sportskih događaja bez publike. Istaknuo je i da će biti pooštrene granične kontrole nad putnicima koji dolaze iz država koje u ovom trenutku imaju registrovane slučajeve oboljelih..

"Odložene su i đačke ekskurzije, a razmatra se i opcija angažovanja umirovljenog medicinskog kadra u slučaju potrebe. Građanima Crne Gore preporučujemo da izbjegavaju svako nepotrebno kretanje i prisustvovanje masovnim skupovima", rekao je on.

Mugoša je pojasnio da je u Crnoj Gori trenutno pod zdravstvenim nadzorom 381 osoba, kao i da je do sada na koronavirus testirano 39 osoba, a da nijedna od njih nije bila pozitivna.

"Nama je cilj da što je moguće duže odaljimo pojavu infekcije. Time dobijamo na vremenu da se narod pripremi i da se sustav uhoda. Da to lakše podnesemo", kazao je Mugoša.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović je kazao da Klinički centar Crne Gore trenutno ima dovoljno testova na koronavirus, ali da će uskoro nabaviti još.

"Dobićemo još tisuću testova, a Svjetske zdravstvena organizacija je obećala nove zalihe. Tako da očekujemo da ćemo uskoro imati oko 3.000 testova", kazao je Hrapović.

On je pojasnio da zdravstvene ustanove u Crnoj Gori imaju 70 respiratora, od kojih je 40 u Kliničkom centru Crne Gore.

Hrapović je istaknuo i da je javni poziv za nabavku još 20.

Kopirati
Drag cursor here to close