Lajčak

Crna Gora spremna za EU

Specijalni predstavnik EU za regionalna pitanja zapadnog Balkana rekao je kako je Crna gora na dobrome putu da postane članicom EU.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2021. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je u dobroj poziciji da bude prva zemlja u regiji koja će postati članica EU, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd–Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Lajčak, koji se na marginama Delfi ekonomskog foruma u Ateni sastao s premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, istaknuo je da je jedan od prioriteta EU europska integracija zapadnog Balkana.

Naglasio je usklađenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, čime, kako je rekao, šalje jaku političku poruku, s čime treba nastaviti, objavila  je crnogorska Vlada.

Sugovornici su se, kako je navedeno, usuglasili da je Crna Gora važan faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, te izrazili uvjerenje da će se unutarnje političke prilike stabilizirati, s ciljem jačanja međupartijske podrške za proces integracije.

Lajčak je naglasio da će EU nastaviti pružati podršku Crnoj Gori.

Krivokapić, koji boravi u službenoj posjeti Grčkoj, je rekao da je zadovoljan zbog susreta s Lajčakom i da je vrlo dinamičan intenzitet kontakata s predstavnicima EU i država članica svojevrsna potvrda opredijeljenosti Vlade Crne Gore da postane buduća članica Unije.

"Vjerujemo u proces europskih integracija i našu europsku perspektivu. Vlada u punom kapacitetu radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende kako bi se što prije stekli uvjeti da Crna Gora postane punopravna članica", naglasio je Krivokapić.

Govorio je i o aktivnostima na planu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i istaknuo da će Vlada biti jamac vladavine prava u cjelini.

"U tom smislu ne vidimo alternativu. Vlada je odlučna da se suoči sa svim izazovima kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila spremna za članstvo", dodao je Krivokapić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close