Mihail Gorbačov

Čovjek koji je dao sve

Na Zapadu, Gorbačov je slavljen kao prihvatljivi komunistički lider, a njegova popularnost je dostigla takve razmjere da su masovno nošene majice s njegovim likom.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2020. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sovjetski lider Mihail Gorbačov podnio je na današnji dan 1991. godine ostavku na mjesto glavnog tajnika Komunističke partije i samim tim na mjesto lidera zemlje, okončavši tako eru SSSR-a.

Nakon smrti Konstantina Černjenka, Mihail Gorbačov je 11. ožujka 1985. godine izabran za generalnog sekretara Partije.

Postao je prvi lider Partije koji je rođen nakon Oktobarske revolucije.

Kao, de facto, vladar Sovjetskog Saveza pokušao je reformirati Komunističku partiju i državnu ekonomiju uvođenjem "glasnosti" (otvorenost) i "perestrojke" (restrukturiranje), te omogućiti ubrzanje ekonomskog razvoja.

U unutarnjoj politici, Gorbačov je provodio ekonomske reforme za koje se nadao da će poboljšati životni standard i radničku produktivnost.

Ipak, mnoge od tih reformi smatrane su "radikalnim" za svoje vrijeme.

Dok su Gorbačovljeve političke inicijative bile pozitivne za slobodu i demokraciju u Sovjetskom Savezu i Istočnoj Europi, ekonomska politika njegove vlade je postupno dovela zemlju blizu propasti.

Video: The former Soviet leader Mikhail Gorbachev full interview - BBC News

Do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća, nekoliko nestašica osnovnih životnih namirnica dovelo je do ponovnog uvođenja ratnog sustava raspodjele, uz korištenje bonova koji su ograničili svakom građaninu izvjesnu količinu proizvoda tijekom mjeseca, piđe Srna.

U usporedbi s 1985. godinom, državni deficit je porastao s nula na 109 milijardi rubalja, rezerve zlata su se smanjile sa 2.000 na 200 tona, a vanjski dug povećan s nula na 120 milijardi dolara.

Na Zapadu, Gorbačov je slavljen kao prihvatljivi komunistički lider, a njegova popularnost je dostigla takve razmjere da su masovno nošene majice s njegovim likom.

Međutim, mnogi politički analitičari smatraju da je Gorbačov, "praktično ni za što", demontirao veliku atomsku supersilu. Odnosno da je dao sve, a od Zapada nije dobio ništa.

Mnoge bivše sovjetske republike na politički račun Mihaila Gorbačova stavljaju godine bijede i poniženja koje su uslijedile.

Video: We Wish You A Merry Christmas na ruskom
Kopirati
Drag cursor here to close