Češka

Članstvo u EU nije riješilo sve probleme, ali je poboljšalo okruženje

Nema sumnje da je članstvo Češke u Europskoj uniji pomoglo u stvaranju jednog drugačijeg ambijenta pa i u razvoju medijske i političke kulture…
Vijesti / Svijet | 26. 08. 2023. u 10:31 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članstvo Češke u Europskoj uniji poboljšalo je i stanje u medijima. Češka, kao zemlja koja je prošla kroz veliki utjecaj tajkuna na medijsko tržište jer je i sam prošli premijer, multimilijarder Andrej Babiš, kupio mnoge komercijalne medije, zahvaljujući poboljšanoj legislativi uživa veću slobodu medija.

No, težnja politike da utječe na medije je nešto što je neizbježno pa postoje i određeni pritisci kojima mediji odolijevaju.

Bolje okruženje

Novinarka Tereza Engelová, jedno od najzvučnijih imena na češkoj medijskoj sceni, kaže za Bljesak.info kako postoje pritisci u javnim medijima.

''Televizija je i dalje najpopularnija pa sigurno imaju pritiske na urednike na glavne urednike od strane određenih političara. Znam da, iako nije baš javno priznato, pritisaka definitivno ima'', kaže Engelová te naglašava kako je razina neovisnosti još uvijek visoka u usporedbi s ostalima.

  / Tereza Engelová

Dragan Štavljanin, novinar češke redakcije Radija Slobodna Europa, kaže kako je članstvo Češke u EU poboljšalo stanje u medijima počevši od pravne regulative.

''Od zemalja kandidata za ulaza u Europsku uniju se očekuje, što je i preduvjet za članstvo, da se usvoje određeni zakoni, konkretno medijski zakoni i zakone koji indirektno utječu na medijsku oblast'', kaže Štavljanin dodajući kako je to utjecalo i na transparentnost medija pogotovo kad je u pitanju financiranje.

''Imamo stranih europskih investicija u balkanske medije ali to je ovdje mnogo ekspeditivnije i veliki ulagači su spremaniji ulagati kad je zemlja članica Europske unije jer računaju s tim boljim okruženjem'', rekao je.

Jedan od najboljih javnih servisa

Ističe pak kako se i sami europski mediji ''iz starih demokracija'' suočavaju s raznim izazovima.

''Nije članstvo riješilo sva ta pitanja ali je stvorilo pozitivniju atmosferu i okruženje'', rekao je.

Štavljanin ističe kako je javni servis u Češkoj ''primjer javnog nepristranog objektivnog i kvalitetnog servisa'' koji je, prema njegovu mišljenju, jedan od najboljih javnih servisa u Europi.

  / Dragan Štavljanin

''Tu su'', navodi'', ''bili veliki zazovi u vrijeme premijera Babiša kao tajkuna koji je pokušavao promijeniti ljude u vrhu televizije. Pokušao je promijeniti zakona da što više članova njegove stranke bude član Upravnog odbora koji nema utjecaja na uređivačku politiku ali utječe na financije. Češka se javnost prilično digla protiv toga a reagirale su žestoko i europske institucije protiv toga. Da Češka nije članica, oni bi manje marili za to'', rekao je.

Članstvo u EU pomoglo

Trenutno se čeka na zakon koji bi dugoročnije osigurao neovisnost, navodi Štavljanin ističući kako ''nema sumnje da je članstvo pomoglo u stvaranju jednog drugačijeg ambijenta pa i u razvoju medijske i političke kulture''.

Tereza Engelová, govoreći o pritiscima na medije putem tužbi od političara ili od poduzetnika, kaže kako to i ne smatra velikim problemom. U tužbama prednjače političari, ali kaže kako portal HlídacíPes.org za kojeg radi broji jedan ili dva takva slučaja godišnje.

Ističe kako je praksa u Češkoj da se medijske kuće u određenim situacijama konzultiraju s odvjetnicima kako bi izbjegli eventualne tužbe pa se medijski sadržaj objavljuje bez rizika da bi medij mogao biti tužen.

''Ako ste medij od povjerenja, onda ne dolazite u situaciju da lažete u cijeloj stvari'', rekla je. Naglasila je kako europska legislativa ide u tom smjeru da tužbe protiv novinara neće moći financijsku ugroziti medijsku kuću kako je to do sada bila praksa.

Nerad Filip, češki novinar kaže kako je bilo incidenata ili tvrdnji o klevetanju i prije ulaska u EU kao i nakon njega.

Pristup informacijama

''Ali, ukupno gledano, sigurnosna situacija novinara u Češkoj, uvjeti rada i razina novinarske slobode isti su, odnosno dobri svih ovih godina. Razina slobode medija više ovisi o nacionalnoj vladi i atmosferi u češkom društvu, kao što su pokazale posljednje godine. Češka je pala na Indeksu slobode medija u godinama populističke vlade koju je vodio premijer Andrej Babiš, koji je bio vlasnik najvećih novina, te proruski i prokineski predsjednik, koji je javno vrijeđao novinare. Sada, u vrijeme prozapadne i proeuropske vlade i predsjednika, Češka je ponovno na 14. mjestu u svijetu po novinarskoj slobodi'', kaže Filip.

Naglašava kako, za razliku od recimo BiH, novinari u Češkoj nemaju problema prilikom pristupa informacijama budući da se mogu pozvati na Akt 106 kojim se omogućuje pristup informacijama ako vlasti odbiju odgovoriti na njihova pitanja.

  / Nerad Filip

Filip kaže kako se novinari u Češkoj ne susreću s tužbama i pokušajima da ih se spriječili u izvještavanju u velikoj mjeri.

Smanjen broj napada

''Posljednjih godina mnogi novinari, pa i ja, suočili su se s verbalnim i vulgarnim napadima i klevetama na društvenim mrežama i pismima onih koji mrze i kritiziraju javni servis ali i od nekih političara i javnih osoba. No, to je bio rezultat mržnje u društvu potaknute dezinformacijama na društvenim mrežama. Sada je naša situacija po tom pitanju bolja i broj ovakvih napada je smanjen'', rekao je.

Jasno je, složni su naši sugovornici, da nastojanja politike da imaju utjecaj na medije nikada neće prestati i da je svakoj politici stalo da ima kontrolu nad medijima koji kritiziraju vlast i vlastodršce.

No, ulazak Češke u Europsku uniju poboljšao je status novinara i ohrabrio ih u njihovoj misiji. O tome najbolje govori i podatak da je prema indeksu slobode medija Reportera bez granica Češka na 14. poziciji. Istodobno, ljestvica slobode medija koju su za ovu godinu načinili Reporteri bez granica govori kako je Bosna i Hercegovina na 64. mjestu što našu zemlju označava problematičnom po pitanju slobode medija.

Kako se Češka odnosi prema medijima, za razliku od BiH gdje su mediji i novinari uvijek krivci političarima koji ih pak žele zauzdati pa i najnovijim potezom kriminalizacije klevete u RS, govori i čestitka države povodom Svjetskog dana slobode medija.

Češka je tako svojim novinarima u čestitci zahvalila ''svim hrabrim novinarkama i novinarima'' i poručila ''da će Češka i dalje nastaviti da ih podržava''. Poruka je to koju je u BiH teško čuti, a ako se i čuje, riječ je i ispraznim porukama koje nemaju pokrića u stvarnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close