Gates

Cjepivo protiv korone mora biti dostupno svima

Očekuje se da bi cjepivo protiv virusa koje uzrokuje oboljenje Covid-19 moglo biti razvijeno do kraja godine.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2020. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Život se jedino može u potpunosti vratiti u normalu nakon što cjepivo protiv koronavirusa bude globalno dostupno'', izjavio je u ponedjeljak suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates.

Očekuje se da bi cjepivo protiv virusa koje uzrokuje oboljenje Covid-19 moglo biti razvijeno do kraja godine. U razgovoru za Fox News, Gates je kazao da se mora brzo raditi na razvoju novog cjepiva u "milijardama doza".

Razvijene zemlje poput SAD-a, nastavio je, će se prije ili kasnije moći boriti protiv virusa, ali on mora biti poražen u cijelom svijetu.

"Stvari se neće uistinu vratiti u normalu sve dok cjepivo ne bude dostupno praktički cijelom svijetu", rekao je Gates koji je prošli tjedan pozvao američku vladu da u borbi protiv koronavirusa krene s izgradnjom tvornica za razvoj najperspektivnijih cjepiva,

''To bi moglo uroditi gubitkom milijuna dolara pošto neka cjepiva najvjerojatnije nikada neće biti potrebna i privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik'', smatra Gates.

"Privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, ali savezna vlada može", rekao je Gates, dodajući da je to jedini način da se osigura masovna proizvodnja cjepiva.

Zaklada Gates, koja uglavnom financira zdravstvene programe, izdvojila je 105 milijuna dolara za borbu protiv trenutne pandemije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close