Rat za Tajvan

Čelnik jedne od najmanjih zemalja svijeta otkrio koji je dugoročni cilj Kine

''Da budemo jasni, to je dugoročni cilj Kine: da zauzme Tajvan. Mirno ako je moguće; kroz rat, ako je potrebno'', piše predsjednik Saveznih Država Mikronezije David Panuelo.
Vijesti / Svijet | 10. 03. 2023. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazeći čelnik Saveznih Država Mikronezije (FSM), jedne od najmanjih zemalja na svijetu, optužio je Kinu za podmićivanje dužnosnika i direktne prijetnje njegovoj sigurnosti, navodeći da je to sve kineski pokušaj da preuzmu kontrolu nad samoupravnim Tajvanom.

U pismu na 13 stranica poslanom Kongresu i guvernerima država, predsjednik David Panuelo optužio je Peking da provodi kampanju "političkog ratovanja" koja uključuje otvorene aktivnosti i tajne akcije, među kojima su "mito, psihološki rat i ucjena".

Panuelo, koji bi trebao napustiti dužnost u svibnju, rekao je da Kina pokušava da se umiješa u unutarnje stvari FSM kako bi osigurala da se zemlja pridruži Pekingu ili da ostane neutralna u slučaju rata protiv Tajvana, na koji kineska Komunistička partija tvrdi da polaže pravo kao na svoju teritoriju.

FSM, koji je dom za manje od 115.000 stanovnika i koji se nalazi oko 2.900 kilometara sjeveroistočno od Australije, neovisan je, ali prima financijsku pomoć i vojne garancije od Sjedinjenih Država prema takozvanom sporazumu o slobodnom udruživanju.

''Praktični utjecaj kineske kontrole nad našom komunikacijskom infrastrukturom, oceanskim teritorijem i resursima unutar njih, i našim sigurnosnim prostorom, osim utjecaja na naš suverenitet, povećavaju šanse da Kina uđe u sukob s Australijom, Japanom, Sjedinjenim Državama i Novim Zelandom, na dan kada Peking odluči da izvrši invaziju na Tajvan'', navodi Panuelo u pismu od 9. ožujka, koje je 'procurilo' u više medija, a u čiji je uvid došla Al Jazeera.

''Da budemo jasni, to je dugoročni cilj Kine: da zauzme Tajvan. Mirno ako je moguće; kroz rat, ako je potrebno'',  piše on.

Panuelo je naveo da su ga pratili Kinezi, od kojih je jedan bio obavještajac, dok je prošle godine prisustvovao Forumu pacifičkih otoka na Fidžiju.

''Da budemo jasni, imao sam direktne prijetnje mojoj osobnoj sigurnosti od dužnosnika NR Kine koji su djelovali u službenom svojstvu'', navodi on.

Panuelo je također optužio kineske dužnosnike da su podmićivali lokalne dužnosnike kako bi bili "suučesnici" i "šutili", prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close