Nema natrag

Čelnici država članica EU podržat će dogovor Kosova i Srbije

Prema nacrtu zaključaka oni će "pozdraviti sporazum postignut o osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa i njegovu aneksu o provedbi osnovnog sporazuma”.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2023. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici država članica Europske unije (EU) podržat će danas na summitu u Bruxellesu dogovor Kosova i Srbije postignut u Ohridu 18. ožujka o provedbenom aneksu sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije zemlje te ih istodobno pozvati da brzo provedu svoje obveze.

Prema nacrtu zaključaka oni će "pozdraviti sporazum postignut o osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa i njegovu aneksu o provedbi osnovnog sporazuma”.

"Europsko vijeće pozdravlja sporazum postignut u dijalogu pod okriljem EU o provedbenom aneksu sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i poziva obje strane da brzo i u dobroj vjeri provedu svoje obveze", navodi se u nacrtu zaključaka summita EU.

U četvrtak u Bruxellesu počinje dvodnevni proljetni sastanak europskih čelnika čije će glavne teme biti daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, unutarnje tržište i pitanja energije i migracija-

Sastanak čelnika 27 država članica počinje danas radnim ručkom s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom s kojim će razgovarati o ključnim geopolitičkim i globalnim izazovima.

Kako javljaju srbijanski mediji, čelnici država članica osvrnut će se večeras u svojim zaključcima i na dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell je nakon sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 27. veljače izjavio da je postignut dogovor o normalizaciji odnosa.

Nakon toga, 18. ožujka u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, održan je novi sastanak nakon kojeg je Borrell ponovno objavio da je postignut dogovor o planu provedbe sporazuma. Međutim, ni jedan niti drugi sporazum nisu potpisani jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik Vučić.

Osim toga, Vučić je u naknadnom obraćanju javnosti rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta suglasnost.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da će samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu ostvarivati na temelju Ustava Kosova i da to ne znači samoadministraciju niti autonomiju.

Kurti je u intervjuu za Radioteleviziju Kosova pozvao predstavnike EU i SAD-a da osude destruktivno ponašanje predstavnika Srbije koji su najavili da neće poštovati sporazum i aneks o njegovoj primjeni.

Posebni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je u intervju za Radio Slobodna Europa kazao da strane nisu potpisale dogovor zato što je Vučić iznio da ima "ustavna ograničenja" pa nije u poziciji potpisati dokument.

Prema Lajčaku, bez obzira na nedostatak potpisa, dogovor je pravno obvezujući za obje strane jer su se složile da će dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU Josepa Borrella koja je dana u subotu, 18. ožujka u Ohridu.

Kopirati
Drag cursor here to close