Produžiti primirje

Čelnici CIA-e i izraelskog Mossada razgovarali o potencijalnim rješenjima za Gazu

Sastanak je, navodi se, trebao “nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i pokrenuti daljnje razgovore o sljedećoj fazi potencijalnog dogovora”, rekao je izvor Reutersu.
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2023. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada sastali su se u utorak s katarskim premijerom u Dohi kako bi razmotrili daljnje korake nakon dvodnevnog produljenja primirja između Izraela i palestinske skupine Hamas, rekao je Reutersu izvor upoznat s posjetom.

Sastanak je, navodi se, trebao “nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i pokrenuti daljnje razgovore o sljedećoj fazi potencijalnog dogovora”, rekao je izvor Reutersu.

Izvor, međutim, ističe kako je ishod razgovora bio nejasan, prenosi Hina.

Direktor CIA-e William Burns bio je u Dohi “zbog sastanaka o sukobu Izraela i Hamasa, uključujući rasprave o taocima”, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Inače Katar, u kojem se nalazi nekoliko političkih čelnika Hamasa, vodi pregovore između palestinske militantne skupine i Izraela.

Dužnosnici su na sastanku razgovarali o mogućim parametrima nove faze sporazuma o primirju. Također su, ističe se, razmatrali što je potrebno za postizanje prekida vatre koji bi trajao više od nekoliko dana.

Katarski dužnosnici su, prije spomenutog sastanka, razgovarali s predstavnicima Hamasa da bi dobili uvid u ono na što bi ta skupina mogla pristati. Izraelci i Hamas sada interno raspravljaju o idejama istraženim na sastanku, dodao je izvor.

Primirje je donijelo prvi predah Pojasu Gaze u sedam tjedana tijekom kojih je Izrael snažno bombardirao teritorij kao odgovor na nasilno divljanje Hamasovih naoružanih pripadnika, 7. listopada. Tada su ubili oko 1.200 ljudi i zarobili njih 240.

Izrael, s druge strane, namjerava uništiti Hamas, koji vlada Gazom. Zdravstvene vlasti u Gazi ističu da je tijekom izraelskog bombardiranja sićušnog, gusto naseljenog teritorija, ubijeno više od 15.000 ljudi, od kojih su oko 40 posto djeca.

Na peti dan primirja Hamas pustio još 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zarobljenika

Hamas je u utorak oslobodio još 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zarobljenika, na peti dan produženog šestodnevnog primirja između militantne palestinske skupine Hamas i Izraela.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da je 12 talaca prevezeno iz Gaze, a izraelska vojska potvrdila je da se deset izraelskih građana i dva stranca nalaze s njihovim specijalnim snagama na izraelskom teritoriju.

Taoci su među oko 240 osoba koje je Hamas zatočio tijekom upada u južni Izrael 7. listopada u kojem je prema izraelskim procjenama ubijeno 1200 osoba. U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 15.000 ljudi, rekle su zdravstvene vlasti Gaze.

Prvi predah

U snimkama uživo na televiziji Al Jazeera u utorak se mogao vidjeti autobus s palestinskim zatvorenicima kako napušta izraelski zatvor Ofer u okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Hina.

Izrael je rekao da je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika iz Ofera i pritvora u Jeruzalemu. Ranije je rečeno da se radi o 15 žena i 15 tinejdžera, prema riječima Palestinskog zatvoreničkog kluba, poluslužbene organizacije.

Al Jazeera je izvijestila da su Palestinci stigli u Ramalu i Jeruzalem, gradove na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, koje posreduje u sukobu, rekao je da je među izraelskim taocima devet žena i jedno dijete.

Neke od talaca predale su brigade Al Quds, oružano krilo pokreta Palestinski islamistički džihad, rečeno je na Telegramu.

Primirje je Gazi donijelo prvi predah nakon sedam tjedana borbi i bombardiranja u kojem je veći dio Gaze pretvoren u ruševine. Trebalo je isteći u noći na utorak, no obje strane su dogovorile produžetak kako bi oslobodile više izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Produžiti primirje

Izrael je rekao da bi se primirje moglo produžiti i dulje, ako bi Hamas nastavio puštati barem deset izraelskih talaca dnevno.

Ukupno je zasad od početka primirja Hamas pustio 81 taoca, uključujući 60 izraelskih žena i djece te 21 stranog državljanina. Među stranim državljanima su uglavnom tajlandski plantažni radnici.

Izrael je prije posljednjeg puštanja u utorak oslobodio 150 zatvorenika.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close