Savjetnik za izvanredne situacije

Čečen kojeg Ukrajina traži zbog navodnih ratnih zločina rukovodi ruskim timom za pomoć Turskoj

Martinov je bio na nekoliko lokacija u Ukrajini 2022. u prvim tjednima ruske invazije. Smatra se da je blizak lideru Čečena Ramzanu Kadirovu.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2023. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši čečenski zapovjednik Danil Martinov, kojeg Ukrajina traži zbog navodnih ratnih zločina počinjenih prošle godine, predvodi ruski tim koji pomaže oko potresa u Turskoj, javlja CNN, a prenosi Index.hr.

Martinov je bio na nekoliko lokacija u Ukrajini 2022. u prvim tjednima ruske invazije. Smatra se da je blizak lideru Čečena Ramzanu Kadirovu. Martinov je bio u nekoliko videa koje je Kadirov objavio na svom Telegram kanalu.

Video: Danil Martinov

Posljednjih dana Martinov je davao intervjue ruskim medijima iz potresne zone u Turskoj, nakon što je prošle godine imenovan savjetnikom u ruskom ministarstvu za izvanredne situacije.

Ukrajina optužuje Martinova za ratne zločine

Prošlog kolovoza, ukrajinska sigurnosna služba (SBU) navela je da je Martinov počinio niz ratnih zločina u gradu Borodjanki, sjeverno od Kijeva. SBU je Martinova opisao kao zamjenika čelnika Nacionalne garde u Republici Čečeniji i rekao da je on odgovoran za obuku osiguranja Ramzana Kadirova.

SBU je tvrdio da je Martinov upravljao okupacijom psihijatrijske bolnice Borodjanka u ožujku prošle godine. Rečeno je da su po njegovoj zapovijedi gotovo 500 ljudi, uključujući pacijente, osoblje bolnice i lokalno stanovništvo, postalo ruski taoci. Naveli su da je više od stotinu pacijenata tada bilo nepokretno i prikovano za krevet.

SBU je naveo da je Martinov optužen za kršenje zakona i običaja ratovanja te zlostavljanje ratnih zarobljenika i civila.

Ravnateljica bolnice: Martinov mi se unio u facu i rekao da im trebam biti zahvalna što sam živa

Ravnateljica psihijatrijske bolnice Marina Hanitska izjavila je prošle godine za nezavisni ruski list Meduzu da su Rusi postavili mine posvuda oko bolnice. "Gledali smo kako kopaju rovove", rekla je ravnateljica portalu u ožujku 2022.

"Ispred mene je stao vojnik i predstavio se. Rekao je da je Danil Martinov, pukovnik ruske vojske. Rekao je da ćemo, ako se budemo ponašali pristojno, živjeti i da nas neće ubiti i ozlijediti. Martinov je rekao da će sada snimiti kratki video i da ja na videu trebam zahvaliti Rusima te da ću biti slobodna.

Rekao mi je da ću biti pod zaštitom Vladimira Putina. Pitala sam ga na čemu trebam biti zahvalna. Unio mi se u facu, pogledao me u oči i rekao: 'Zato što si živa'", ispričala je ravnateljica za Meduzu.

Nema podataka da je Martinov odgovorio na ukrajinske optužbe, piše CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close