Borba protiv Rusa

Bruxelles predlaže dodatnu pomoć Ukrajini do 9 milijarda eura

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je s odobravanjem dočekao europsku potporu koja će "pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu, otkloni posljedice ruske agresije i ubrza svoj put prema EU-u", objavio je na Twitteru.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2022. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija u srijedu je predložila "dodatnu makrofinancijsku pomoć" Ukrajini u iznosu "do 9 milijarda eura u 2022.", u obliku zajmova, kako bi pomogla toj zemlji da se nosi s posljedicama rata.

Europska unija je dosad izdvojila gotovo 4,1 milijardu eura za pomoć Ukrajini na gospodarskom, socijalnom i financijskom polju, navodi europsko izvršno tijelo.

Od toga su 1,2 milijarde eura namijenjene za makrofinancijsku pomoć, ali i za humanitarne potrebe. EU je usto poslao vojnu pomoć vrijednu 1,5 milijarde eura, čemu treba dodati paket u iznosu od 500 milijuna eura.

"Predlažemo dodatnu kratkoročnu pomoć Ukrajini u iznosu do 9 milijarda eura u 2022.", rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Makrofinanciijska pomoć je ona koju EU pruža susjednim zemljama s ozbiljnim problemima platne bilance, kao dodatak pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Može biti u obliku srednjoročnih i dugoročnih pozajmica, subvencija, ili kombinacija toga dvoga. MMF je procijenio deficit platne bilance Ukrajine na 14,3 milijarde eura.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je s odobravanjem dočekao europsku potporu koja će "pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu, otkloni posljedice ruske agresije i ubrza svoj put prema EU-u", objavio je na Twitteru.

Odluku o ovoj pomoći trebaju potvrditi Europski parlament i zemlje članice. Pomoć se uvjetuje poštovanjem ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Ukrajinska vlada ocjenjuje da joj za nastavak funkcioniranja gospodarstva treba 5 milijarda dolara na mjesec.

Von der Leyen je ujedno istaknula da će za obnovu zemlje dugoročno biti potrebna velika financijska sredstva na međunarodnoj razini, rekavši da "Unija ima odgovornost i strateški interes da vodi taj pothvat" kojemu se trebaju pridružiti međunarodni donatori i financijske institucije.

Taj plan obnove koji će obuhvatiti ulaganja i reforme (suzbijanje korupcije, neovisnost pravosuđa) pomoći će Ukrajini da "pripremi put u Europu", rekla je Von der Leyen.

Predsjednica EK-a je predložila da se osnuje "platforma za obnovu" koju će voditi Ukrajina i Komisija kako bi "osigurale maksimalnu sinergiju svih napora".

Za financiranje obnove Komisija je predložila mogućnost zajedničke pozajmice, po uzoru na plan oporavka od posljedica covida koji su 2021. pripremila dvadeset sedmorica.

Kopirati
Drag cursor here to close