Prosvjedi u Iranu

Broj zatvorenih novinara širom svijeta došao do rekordnih brojki

''Diktatorski i autoritarni režimi pune svoje zatvore brže nego ikad zatvarajući novinare'', rekao je Christophe Deloire, generalni tajnik RSF-a.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2022. u 08:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iransko gušenje prosvjeda doprinijelo je da se broj zatvorenih novinara širom svijeta poveća na rekordnih 533 u 2022. godini, navodi se u izvještaju Reportera bez granica (RSF) objavljenom u srijedu.

Brojka je porasla nakon 488 privedenih novinara u 2021. godini, što je također bio rekord, navodi francuska nevladina organizacija.

Više od polovine je pritvoreno u samo pet zemalja: Kina, koja je i dalje "najveći svjetski zatvor za novinare" sa 110, a slijede Mjanmar (62), Iran (47), Vijetnam (39) i Bjelorusija (31).

''Diktatorski i autoritarni režimi pune svoje zatvore brže nego ikad zatvarajući novinare'', rekao je Christophe Deloire, generalni tajnik RSF-a.

Navodi da ovaj novi rekord u broju privedenih novinara potvrđuje "hitnu potrebu da se odupremo takvim beskrupuloznim vladama i da proširimo našu aktivnu solidarnost na sve one koji utjelovljuju ideale novinarskih sloboda, nezavisnosti i pluralizma."

Iran je jedina zemlja koja nije bila dio liste prošle godine, priopćio je RSF, koji objavljuje godišnje izvještaje o pritvaranju novinara još od 1995. godine.

U njemu se navodi da je Iran stavio u pritvor 34 medijska radnika otkako su u septembru izbili protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je uhapšena zbog kršenja strogih pravila oblačenja u toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close