Velika Britanija

Kako se broji? Broj umrlih smanjen zbog metodologije brojanja

Velika Britanija ima službeni broj smrtnih slučajeva COVID-19 od 41.329, a ne 46.706 koliko ih je bilo po starom sustavu
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2020. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni broj umrlih u Velikoj Britaniji od epidemije korona virusa smanjen je danas za više od 5.000, jer je Vlada usvojila novi način brojanja smrtnih slučajeva nakon što se pojavila zabrinutost da je stara metoda taj broj uvećao, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Od sada će vlasti svakodnevno objavljivati broj smrtnih slučajeva koji su se dogodili u roku od 28 dana od pozitivnog testa na COVID-19, priopćilo je Ministarstvo zdravlja Velike Britanije.

Nova metoda

Prema novoj metodi, Velika Britanija ima službeni broj smrtnih slučajeva COVID-19 od 41.329, a ne 46.706 koliko ih je bilo po starom sustavu, piše Al Jazeera.

Smrtnost je i dalje najviša u Europi, ispred Italije s približno 35.000.

Prethodno u Engleskoj nije postojalo krajnje vrijeme za registriranje smrti nakon pozitivnog testa, što je izazvalo zabrinutost kod vodećih znanstvenika da su neki ljudi zabilježeni kao žrtve COVID-19 iako su možda umrli od nečeg drugog.

Prekomjerna smrtnost

Epidemiolozi kažu da je prekomjerna smrtnost - smrt od svih uzroka koja prelazi petogodišnji prosjek za to doba godine - najbolji način za bilježenje smrti od izbijanja bolesti, jer se može porediti međunarodno.

Međutim, u Engleskoj će također biti objavljen novi skup sedmičnih podataka, uključujući smrt koja se dogodi u roku od 60 dana i smrtne slučajeve kojima se u izvještaju pominje COVID-19, što bi moglo pružiti uvid u dugoročni utjecaj bolesti, dodaju agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close