Alan Kurdi i Alex

Brodovi očajnika plove Sredozemljem; nitko ih ne želi!

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ranije je obećao da neće dopustiti migrantima da se iskrcaju.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2019. u 16:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od 41 migranta iskrcala se s broda 'Alex' humanitarne organizacije u Italiji, dan nakon što je kapetan prekršio zabranu i pristao u talijansku luku Lampedusu.

Migranti su sada svi na obali nakon što su satima čekali pod policijskom stražom, prenosi BBC.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ranije je obećao da neće dopustiti migrantima da se iskrcaju.

Humanitarna organizacija za spašavanje migranata Mediterranea, čiji brod plovi pod imenom 'Alex', objavila je fotografijumigranata kako izlaze na obalu.

Vlasti su stigle na 'Alex' kratko nakon ponoći da objave kako su zaplijenili brod i otvorili istragu o kapetanu zbog pomaganja u ilegalnoj imigraciji, objavila je organizacija Mediterranea.

Ranije su u twitu napisali da njihova iscrpljena posada živi u "nadrealnoj situaciji"  i da je odgađanje  "nepotrebna okrutnost".

U međuvremenu, spasilački brod 'Alan Kurdi' pod upravom njemačke nevladine organizacije nalazi se na putu za Maltu u nedjelju nakon što su mu talijanske vlasti odbile ulazak u Lampedusu.

Kapetan broda kojim upravlja NVO Sea-Eye izjavio je u subotu navečer da je odluka o promjeni smjera za Maltu donesena nekoliko sati nakon što je drugom brodu koji je ušao u luku na Lampedusi uskraćeno dopuštenje za iskrcaj putnika.

Usprkos promjeni smjera, oružane snage Malte priopćile su u nedjelju ujutro da nije odobren ulaz plovila u teritorijalne vode Malte, prenosi Xinhua.

Na brodu 'Alan Kurdi' je  65 migranata spašenih na obali Libije u subotu i očekuje se da će stići na Maltu u nedjelju popodne.

Migranti s broda 'Alan Kurdi' bit će prebačeni u zemlje članice EU

Grupa od 65 migranata na spasilačkom brodu 'Alan Kurdi' kojim upravlja jedna njemačka nevladina organizacija bit će prebačena na Maltu, nakon čega će biti poslani u zemlje članice Europske unije (EU), priopćila je u nedjelju malteška vlada.

Nakon razgovora s Europskom komisijom i njemačkom vladom, Malta će prihvatiti 65 migranata na vojni patrolni čamac koji će ih dovesti na Maltu.

"Sve spašene osobe na brodu bit će odmah premještene u druge zemlje članice Europske unije. Niti jedan od navedenih imigranata neće ostati na Malti jer ovaj slučaj nije bio u nadležnosti malteških vlasti", priopćila je vlada Malte, prenosi Xinhua.

Tri osobe na brodu kojima je potrebna medicinska pomoć bit će odmah evakuirane.

Brod 'Alan Kurdi' je spasio migrante iz libijskih voda u petak i promijenio je u nedjelju smjer s Lampeduse na Maltu, nakon što su mu talijanske vlasti odbile ulazak.

Kopirati
Drag cursor here to close