Theresa May

Britanija priprema nove prijedloge u pregovorima o Brexitu

May ističe da plan Europske unije nije prihvatljiv za Veliku Britaniju.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2018. u 11:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u utorak kako se priprema uputiti novu ponudu Europskoj uniji u cilju izlaska iz slijepe ulice u pregovorima o Brexitu.

''Mi ćemo iznijeti te prijedloge. Mogu li jednostavno objasniti zašto iznosimo vlastite prijedloge? To je zbog toga što plan koji nam je ponudila Europska unija nije prihvatljiv za nas'', izjavila je May za BBC radio.

''To je zbog toga što plan koji je iznijela Europska unija praktično ostavlja Sjevernu Irsku u carinskoj uniji i praktično postavlja carinsku granicu u Irskom moru'', kazala je britanska premijerka, prenosi Reuters.

Europska unija nije ista kao Sovjetski Savez

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u utorak da Europska unija nije ista kao Sovjetski savez, nakon što je ''njezin'' ministar vanjskih poslova izazvao bjesne reakcije uspoređujući 28-člani blok sa SSSR-om.

Šef britanske diplomacije Jeremy Hunt upozorio je EU u nedjelju da je uspostavljena kako bi štitila slobode, ali da koristi lekcije naučena iz sovjetske povijesti i da, ako se Unija pretvori u zatvor, normalno je da će se želja za odlaskom pojačati.

Upitana je li Hunt bio u pravu kada je dao takvu izjavu, May je izjavila: ''Dok sam sjedila za stolom u Europskoj uniji, bilo je zemalja koje su bile dio Sovjetskog Saveza, sada su to demokratske zemlje i mogu vam reći da te dvije organizacije nisu iste''.

Manje od šest mjeseci prije nego što Britanija napusti EU, May tek treba postići sporazum s EU o odredbama Brexita i pobunjenicima u njezinoj Konzervatvnoj stranci koji su obećali da će glasovati protiv sporazuma koji ona ostvari.

Huntovi komentari o Sovjetskom Savezu izazvali su bjesne reakcije u Europi, posebno među nekim istočnim članicama EU koje su stekle punu neovisnost nakon raspada Sovetskog Saveza u 1991. godine, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close