Zbunjola

Nejasna metodologija: Britanija prekida brojenje preminulih od Covida

Britanija je u više navrata upozorila da zemlje broje umrle od koronavirusa na različite načine.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2020. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada je u subotu priopćila da privremeno prekida sa svakodnevnim izvještavanjem o broju umrlih od koronavirusa nakon što je vlada odlučila preispitati metodologiju kojom se dobivaju ti podaci, smatrajući da je moguće da se s brojem umrlih preuveličavalo. 

Akademici tvrde da način na koji Javno zdravstvo Engleske (PHE), vladina agencija zadužena za upravljanje epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje brojke vezane uz covid-19 iskrivljuje stvarno stanje u odnosu na druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, piše Hina.

"Trenutno se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli (...) a da se ne navodi koliko je vremena prošla od testiranja do smrti", kazao je ministar zdravstva Matt Hancock, pojašnjavajući da su u taj broj ušli svi umrli iako su od pozitivnog testa na koronu do smrti bili prošli mjeseci.

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva u tu statistiku ubrajaju samo one koji su preminuli unutar 28 dana od kada je utvrđeno da su pozitivni na novi koronavirus.

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi epidemijom novog koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milijun stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.

Britanija je u više navrata upozorila da zemlje broje umrle od koronavirusa na različite načine.

Akademici su pojasnili da se po sadašnjoj metodologiji pacijenti pozitivni na koronavirus, ali su se oporavili, i dalje ubrajaju u umrle od koronavirusa "čak i ako su mjesecima nakon spomenute dijagnoze imali srčani udar ili ih je pregazio autobus", piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close