Spas za Amazoniju

Brazilski susjedi pozivaju na pakt za zaštitu Amazonije

"Moramo na predsjedničkoj razini dići svoj glas i stvoriti pakt u kojem ćemo koordinirati akcije za našu Amazonu", izjavio je Duque na konferenciji za novinare u peruanskom gradu Pucallpi.
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peru i Kolumbija pozvali su u utorak susjedne zemlje na sastanak šefova država idućeg mjeseca o požarima koji divljaju Brazilom i Bolivijom i predložili pakt o zaštiti najveće prašume na svijetu.

Sastanak bi se trebao održati 6. rujna u amazonskoj regiji Leticia u Kolumbiji, priopćile su dvije zemlje nakon sastanka peruanskog i kolumbijskog predsjednika Martina Vizcarra i Ivana Duquea.

"Moramo na predsjedničkoj razini dići svoj glas i stvoriti pakt u kojem ćemo koordinirati akcije za našu Amazonu", izjavio je Duque na konferenciji za novinare u peruanskom gradu Pucallpi.

Viczarra je rekao da će na sastanku zatražiti da susjedne države izrade zajednički plan za zaštitu prašume u amazonskom bazenu koji dijele Brazil, Peru, Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana i Surinam.

"To ne bi trebao biti samo neposredan odgovor na požare. Trebamo dugoročan plan o tome kako izbjeći deforestaciju", istaknuo je.

Požari u Brazilu doveli su do ozbiljne krize desničarske vlade predsjednika Jaira Bolsonara koji gubi popularnost u zemlji i sve je izoliraniji na međunarodnom planu zbog reakcije na požare na, po mnogima, prvoj crti obrane od klimatskih promjena.

Duque je požare u Brazilu nazvao "zabrinjavajućima", ali je dodao da svi ljudi na svijetu moraju biti svjesniji o tome kako pridonose klimatskim promjenama, prenosi HINA.

Požari nisu ograničeni samo na Brazil, jer najmanje 10.000 četvornih kilometara gori u Boliviji, uz granicu s Paragvajem i Brazilom.

Bolivijski ljevičarski predsjednik Evo Morales još je u petak pozvao na hitan sastanak amazonskih zemalja i ocijenio da su "neke zemlje" nezainteresirane zbog ideoloških razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close