Šef europske diplomacije

Borrell užasnut brojem žrtava izraelskog napada na izbjeglički kamp

"Svakim danom, kako situacija postaje sve strašnija, ovo je hitnije nego ikada. Sigurnost i zaštita civila nije samo moralna već i zakonska obveza", zaključio je šef diplomacije EU.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2023. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josep Borrell, šef europske diplomacije, objavio je oštru izjavu u kojoj je naglasio da je "užasnut" brojem žrtava izraelskog zračnog udara u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Gaze, dodavši da se "zakoni rata i humanosti moraju uvijek primjenjivati".

U objavi na društvenim mrežama je napisao: "Nadovezujući se na jasan stav Vijeća EU da se Izrael ima pravo braniti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i osiguravanjem zaštite svih civila, užasnut sam velikim brojem žrtava nakon izraelskog bombardiranja izbjegličkog kampa Jabalia".

"Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres podsjetio je da se međunarodno humanitarno pravo ne može primjenjivati selektivno, uključujući načela razlikovanja, proporcionalnosti i opreza. Pravo na samoobranu uvijek treba biti u ravnoteži s obvezom poštede civila u najvećoj mogućoj mjeri", naveo je Borell, a prenosi Index.hr.

"Zakoni rata i humanosti uvijek se moraju primjenjivati, uključujući i kada je riječ o humanitarnoj pomoći. S obzirom na tragediju koja se odvija u Gazi, Europska unija od prošlog tjedna poziva na humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe. Svakim danom, kako situacija postaje sve strašnija, ovo je hitnije nego ikada. Sigurnost i zaštita civila nije samo moralna već i zakonska obveza", zaključio je šef diplomacije EU.

Kopirati
Drag cursor here to close