Komentar na sukobe

Borrell: Nužno je tražiti dugoročno rješenje po završetku sukoba na Bliskom istoku

"Prvo je da ne može biti protjerivanja Palestinaca izvan Gaze”, rekao je Borrell. Drugo “ne” odnosi se na to da ne može biti smanjivanja teritorija pojasa Gaze.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2023. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak da se počne tražiti dugoročno rješenje na Bliskom istoku nakon završetka sukoba između Izraela i Hamasa.

Borrell je nakon sastanka ministara država članica EU-a rekao da je šefovima diplomacija predložio neku vrstu okvira s određenim uvjetima u tom smislu.

Istaknuo da je bi taj okvir trebao imati tri čvrsta “ne”i tri “da”.

 "Prvo je da ne može biti protjerivanja Palestinaca izvan Gaze”, rekao je Borrell. Drugo “ne” odnosi se na to da ne može biti smanjivanja teritorija pojasa Gaze.

“Ne smije biti izraelske okupacije Gaze, teritorijalnih promjena ili smanjenja teritorija te povratka Hamasa u Gazu”, rekao je Borrell.

Treća stvar je da pitanje Gaze ne smije biti odvojeno od rješavanja palestinskog pitanja u cjelini. “Rješenje za Gazu mora biti dio ukupnog rješenja za palestinsko pitanje”, rekao je Borrell.

Tri stvari koje bi morao sadržavati taj okvir jesu da se uspostave legitimne palestinske vlasti, koje će imati snažnu potporu, čiji će legitimitet definirati Vijeće sigurnosti UN-a. Drugo je nužnost snažnijeg sudjelovanja arapskih zemalja.

“Neće biti rješenja bez snažne predanosti arapskih zemalja i to se ne može ograničiti samo na novac. Potreban je politički doprinos izgradnji palestinske države”, rekao je Borrell.

Treća stvar je snažnije uključivanje Europske unije u to područje, posebice u izgradnji palestinske države.

“Bili smo predugo odsutni i rješenje za taj problem smo delegirali Sjedinjenim Državama”, rekao je Borrell.

“Europa se sada mora više uključiti jer ako to ne učinimo, ako ne nađemo rješenje, imat ćemo stalno smjenjivanje ciklusa nasilja”, rekao je Borrell.

Kopirati
Drag cursor here to close