Afganistan

Borbe bjesne u Kabulu nakon što je detoniran kamion s eksplozivom

Napad je došao u vrijeme dok specijalni američki mirovni izaslanik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, održava sedmi krug mirovnih pregovora s militantnim talibanskim pokretom u Kataru koji imaju za cilj okončati 18-godišnji rat u Afganistanu.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 09:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afganistanske snage sigurnosti u ponedjeljak su se sukobile s naoružanim ljudima koji su pokušali da silom uđu u zgradu u prijestolnici Kabulu, nakon što je kamion sa eksplozivom detoniran u blizini zgrade ministarstva obrane tijekom jutarnje špice, priopćile u vlasti.

Najmanje trojica naoružanih napadača ušli su u zgradu u blizini ministarstva obrane nakon što su detonirani eksplozivi, priopćio je sigurnosni dužnosnik afganistanske vlade.

''Naoružani ljudi ušli su u zgradu i sukobili su se afganistanskim snagama nakon snažne eksplozije'', izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi. Nitko, za sada, nije preuzeo odgovornost za eksploziju. 

Najmanje 65 ljudi, među kojima i devetero djece, ranjenih u eksploziji prebačeno je u bolnice, priopćio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Wahidullah Mayar. Nije bilo  vijesti o poginulima.

Eksplozija je stvorila gusti stup crnog dima koji se uzdizao iznad grada, dok su svjedoci rekli za Reuters da je uredska zgrada oštećena, a čuli su se i zvuci sporadičnog puškaranja i sirena ambulantnih vozila. 

U tom kvartu grada nalaze se vojne i vladine zgrade, kao i sjedište Afganistanskog nogometnog saveza, čiji je glasnogovornik Shafi Shadab izjavio da je čelnik saveza Yosuf Kargar među nekoliko ranjenih u toj instituciji.

Napad je došao u vrijeme dok specijalni američki mirovni izaslanik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, održava sedmi krug mirovnih pregovora s militantnim talibanskim pokretom u Kataru koji imaju za cilj okončati 18-godišnji rat u Afganistanu.

Mirovni pregovori usmjereni su na četiri pitanja - od kontraterorizma i povlačenja stranih snaga do međuafganistanskog dijaloga i sveobuhvatnog primirja, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close