Borba

Borba protiv koronavirusa: Kinezi vrše dezinfekciju i novčanica

Dezinfekcija novčanica se vrši ultraljubičastim zrakama i visokom temperaturom, a plan je da korištene novčanice ostanu u kasama od 7 do 14 dana.
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti poduzimaju opsežne mjere u okviru borbe protiv nove vrste koronavirusa (COVID-19), a jedna od njih je i dezinfekcija novčanica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju kineskih medija, Središnja banka Kine je priopćila da su počeli vršiti dezinfekciju novčanica koje su u prethodnom periodu bile u opticaju.

Dezinfekcija novčanica se vrši ultraljubičastim zrakama i visokom temperaturom, a plan je da korištene novčanice ostanu u kasama od 7 do 14 dana.

Navodi se da banke klijentima mogu, u slučaju potrebe, davati samo novi i nekorišteni novac, dok će novčanice koje su "stavljene u karantinu" biti ponovo puštene u opticaj nakon isteka perioda posmatranja.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je priopćila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.666.

Dosad je potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 68.500 pacijenta, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je 2.009 slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close