Novi problemi s covidom

Borba pozitivnih i negativnih: U zaključanom Šangaju napeto zbog koronavirusa

Budući da se ne nazire kraj ‘zaključavanju’ koje nekima traje već četiri tjedna, iza zaključanih ulaza u gradske nebodere jača i frustriranost koju se često iskaljuje na WeChatu.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2022. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napetosti zbog strogog 'lockdowna' u Šangaju razotkrile su podjele među građanima i okrenule mlade protiv starih, mještane protiv došljaka i prije svega covid negativne protiv covid pozitivnih.

Dvadeset i pet milijuna stanovnika grada, od kojih većina živi u velikim stambenim zgradama, čvršće se povezalo zbog širenja zaraze koronavirusom, uvelo robnu razmjenu i zajedničku kupnju i uspostavilo punktove za razmjenu hrane.

No budući da se ne nazire kraj ‘zaključavanju’ koje nekima traje već četiri tjedna, iza zaključanih ulaza u gradske nebodere jača i frustriranost koju se često iskaljuje na WeChatu.

U jednoj od chat grupa izbila je svađa kad je žena koja je bila odvedena u središnju karantenu, gdje je na testiranju bila negativna, optužila susjeda da ju je prijavio vlastima.

Nije neobično da se pozitivni rezultati testova objavljuju u WeChat grupama u zgradama jer vlasti nastoje obuzdati novi val zaraze, najveći otkako je potkraj 2019. virus prvi put identificiran u Wuhanu, javlja Hina.

Panika među stanarima

Jednoj Amerikanki bilo je rečeno da će biti poslana u centar za karantenu nakon što su joj rezultati testa bili pozitivni izazvavši paniku. Isto je rečeno i još trima sustanarima u zgradi.

''U chat grupama govorilo se ‘oh jesu li pozitivni još ovdje, jesu li pozitivni još ovdje?'', rekla je Amerikanka, odbivši otkriti svoje ime.

Stariji građani, osjetljiviji na covid-19, isto tako češće traže da se pozitivne odmah otjera iz zgrade.

''Zbog pretjerivanja medija o toj bolesti i budući da stariji ljudi imaju slabiji imunitet, oni se više boje virusa od mladih'', rekao je jedan stanar koji je to doživio.

Drugi strani stanar, koji je rekao da se zove Aleksej, bio je osumnjičen da je covid-pozitivan kada mu se rezultat teksta nije učitao u njegovu covid aplikaciju.

Upravitelj njegove zgrade pokušao je blokirati dostavu hrane njegovoj obitelji ako ne podijele rezultate kućnih testova s ostalim stanarima, što je, po tvrdnjama nekoliko građana Šangaja, česta praksa koja krši njihovo pravo na privatnost.

''Ne postoje smjernice i centri za kontrolu bolesti su preopterećeni”, rekao je. „Osjećali su da imaju najvažniju misiju u svojem životu, da se mogu igrati doktora, policajca i suca u isto vrijeme”.

U izolaciji

Nekim sustanarima nije bio dopušten ulazak u njihove domove nakon što su bili otpušteni iz središnje karantene, što je kršenje državnih smjernica.

Druga strana stanarka koja je bila pozitivna rekla je da je bila u izolaciji u svojem stanu umjesto u središnjoj karanteni, na veliku žalost svojih susjeda, koji su tražili da ode, pokušali je isključiti iz grupnih narudžbi namirnica i čak je tražili da se formalno ispriča.

Jedan susjed rekao je da je ''strano smeće'', a drugi je širio laži o njezinu mentalnom zdravlju, dok vijeće stanara nije bilo od pomoći, rekla je.

''Vidjela sam njihove screenshotove kojima su stanarima govorili da nastave tražiti da me se otjera'', rekla je, dodajući da će se odseliti čim bude mogla.

Kopirati
Drag cursor here to close