Jačanje obrambenih kapaciteta

Bjelorusija objasnila zašto je prihvatila nuklearno oružje

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o suradnji s Rusijom u priopćenju, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.
Vijesti / Svijet | 28. 03. 2023. u 11:38 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjelorusija je priopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o suradnji s Rusijom u priopćenju, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

"Tijekom posljednje dvije i pol godine Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, gospodarskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Europske unije", navodi se u priopćenju.

"S obzirom na te okolnosti te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i obrambenih kapaciteta".

Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

Kopirati
Drag cursor here to close