Sali Berisha

Bivši albanski premijer i njegov zet optuženi za korupciju

Njegov zet uhićen je u subotu navečer, dok je Berisha zastupnik i ima imunitet od kaznenog progona.
Vijesti / Svijet | 22. 10. 2023. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanski tužitelji optužili su bivšeg premijera Salija Berishu i njegovog zeta za korupciju vezano dogovor o kupoprodaji terena i objekata sportskog kluba, rekli su istražitelji u nedjelju, prenosi Hina.

Ured posebnog tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, poznat kao SPAK, naveo je u optužnici da je Berisha koristio svoj utjecaj kao premijer od 2005. do 2009. kako bi izvršio pritisak “da se završe privatizacijski postupci u korist drugih, uključujući supruga njegove kćeri”.

Njegov zet uhićen je u subotu navečer, dok je Berisha zastupnik i ima imunitet od kaznenog progona. Zabranjeno mu je napustiti zemlju i ima obvezu javljanja policiji.

Kazneni postupak pokrenut je 2020. kad je aktualni ministar unutarnjih poslova Taulant Balla optužio Berishu da je umiješan u privatizaciju terena i drugih sportskih objekata koji pripadaju FC Partizani u albanskoj prijestolnici Tirani, a koji su kasnije zamijenjeni višekatnicama.

Berisha je optužio premijera Edija Ramu da je orkestrirao cijeli slučaj. “Naredio je svojim plaćeničkim tužiteljima…Optužbe su neutemeljene i to su izravni politički napadi Edija Rame na mene”, rekao je Berisha novinarima u subotu navečer.

Sjedinjene Države zabranile su 2021. Berishi i njegovoj obitelji ulazak u zemlju uz obrazloženje da je kao premijer bio umiješan u “koruptivna djela poput pronevjere javnih sredstava i uplitanja u javne procese, što uključuje zlouporabu moći za vlastitu korist i bogaćenje političkih saveznika i članova obitelji”.

Berisha je bio predsjednik od 1992. do 1997. godine, neposredno nakon pada komunizma u Albaniji, a premijer od 2005. do 2013.

Sada je čelnik Demokratske stranke, najveće oporbene stranke, ali vodi odvojene pravne bitke oko svog vodstva s drugom stranačkom frakcijom.

Kopirati
Drag cursor here to close