Austrijska Radikalna ljevica organizira kontraprosvjed

Bit će burno na Blajburškom polju

Iz ove stranke upozoravaju da je ustaško okupljanje na Blajburškom polju jedan od najvećih krajnje desnih skupova u Europi na kojem se okupi oko 15 tisuća ljudi.
Vijesti / Svijet | 10. 05. 2019. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz korušku organizaciju 'KÄRNTEN andas', kontraprosvjed u Bleiburgu 18. svibnja zakazala je i austrijska Radikalna ljevica. Iz ove stranke upozoravaju da je ustaško okupljanje na Blajburškom polju jedan od najvećih krajnje desnih skupova u Europi na kojem se okupi oko 15 tisuća ljudi, pišu Novosti.

'Moramo izaći na ulicu kako bi pokazali da desničarski ekstremizam i povijesni revizionizam nemaju mjesto u društvu. Pokažimo otpor! Pozivamo na demonstracije 18. svibnja! Sastajemo se u 9 sati na željezničkoj postaji Bleiburg, okolica (u Bleiburgu postoje dva kolodvora - grad i okolica)', pozivaju iz Radikalne ljevice.

Također kažu da se skup predstavlja kao crkvena komemoracija, ali da se zapravo radi o neofašističkom okupljanju na kojem se sudionici prisjećaju saveza nacističke Njemačke s ustaškom državom.

'Sudionici ustaškog okupljanja uvjereni su u priču da su na Bleiburgu 1945. godine ustaše i Hrvati postali žrtve masakra partizana i saveznika. Pritom se oslanjaju na mit o masakru na Lajbuškom polju koje povijesno nije dokazano, nego se temelji na publikacijama iz dijaspore poslije 1945., poručuju organizatori.

Prošli tjedan, Martin Dierdorfer iz organizacije ‘KÄRNTEN andas‘ koja se zalaže za solidarno, ekološko i demokratsko društvo za Novosti je kazao da je cilj kontraprosvjeda koji oni organiziraju zabrana okupljanja ustaša i nacista pored Bleiburga.

'Prijavili smo dva okupljanja u skladu s austrijskim zakonom. Prvo je ono glavno, a na drugom, koje će biti oko 200 metara uz cestu, naši aktivisti će transparentima jasno znati do znanja svima onima koji dolaze s ustaškim obilježjima da ovdje nisu dobrodošli', rekao je Diendorfer za Novosti.

Četvrto okupljanje treba početi u 9:30 sati, također kod kolodvora Bleiburg-okolica, ali će njegovi sudionici ići u pravcu slovenske granice. To okupljanje prijavio je Karl Öllinger, nekadašnji poslanik Zelenih u austrijskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close