Nakon izvješća

Biskupi se ispričali zbog 200.000 seksualno zlostavljanih maloljetnika

"Prisutni biskupi su izrazili bol zbog štete koju su neki članovi Crkve nanijeli seksualnim zlostavljanjem i ponovili svoj zahtjev za oprost od žrtava."
Vijesti / Svijet | 31. 10. 2023. u 08:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski biskupi uputili su izvinjenje nakon izvještaja u kojem se procjenjuje da je više od 200.000 maloljetnika seksualno zlostavljano od strane rimokatoličkog svećenstva u zemlji od 1940. godine, prenosi AFP.

Međutim, Španjolska biskupska konferencija je priopćila da brojke koje se spominju u izvještaju neovisne komisije "ne odgovaraju istini".

Dokument koji je objavljen u petak ne navodi konkretan broj žrtava zlostavljanja, ali navodi da je anketa u kojoj je sudjelovalo više od 8.000 ljudi pokazala da je 0,6 posto odrasle populacije Španjolske reklo da je pretrpjelo seksualno zlostavljanje od strane sveštenstva kada su bili djeca. S populacijom od oko 39 milijuna ljudi, to bi činilo oko 230.000 žrtava.

U priopćenju objavljenom nakon izvanredne skupštine održane radi ocjene izvještaja, na konferenciji je navedeno: "Prisutni biskupi su izrazili bol zbog štete koju su neki članovi Crkve nanijeli seksualnim zlostavljanjem i ponovili svoj zahtjev za oprost od žrtava."

''Zloupotrebe počinjene u Crkvi bole. Iznenađujuća je i ekstrapolacija napravljena od podataka dobijenih u anketi priloženoj uz izvještaj'' - dodaje se.

''Oni ne odgovaraju istini niti predstavljaju grupu svećenika i vjernika koji rade lojalno i predano svojim životom u službi kraljevstva'' - dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close