Regrutirao borce za Islamsku drzavu

Bilal Bosnić za dva tjedna na slobodi

Bosnić je uhićen 3. rujna 2014. godine
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2021. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vehabijski vođa, koji je označen kao jedan od najopasnijih radikalnih islamista u regiji Husein Bilal Bosnić (49) za dva tjedna izlazi iz zatvora u BiH. Bosnić je  odslužio sedmogodišnju kaznu zbog poticanja na terorizam i regrutiranja boraca na strani Islamske države.

Bosnić je uhićen 3. rujna 2014. godine, a tijekom boravka u zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu pokušavao je ranije da izađe na slobodu. Izmjenom zakona onemogućeno je privremeno puštanje iz zatvora osoba osuđenih za djela u vezi sa terorizmom.

Bilal Bosnić 2017. godine je vrbovao tridesetak osuđenika koji su s njim izdržavali kaznu u paviljonu zeničkog zatvora. Oni su u skladu s pravilima vehabijskog pokreta promijenili fizički izgled, skratili pantalone i pustili brade, te sada vjerske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica BiH.

 U vezu sa terorizom dovodi se već desetljećima. Kao mladić se preselio sa porodicom u Njemačku gdje je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama. Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH.

Poslije rata se okrenuo vjeri, a novo prebivalište mu je bilo Gornja Maoča, gdje je u svom kampu regrutirao nove pripadnike vehabijskog pokreta. Nakon odlaska Nusreta Imamovića u Siriju, preuzima pokret te kako stoji u presudi postaje glavni regruter  Islamske države za Balkan, a navodno je regrutirao i više desetina talijanskih državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close