Rat sa Izraelom

Bijela kuća okrivila Hamas za kršenje primirja: ''Okončano je zbog njih''

Američki dužnosnici traže nastavak pauze u borbi kako bi izvukli još talaca koje u Gazi drži Hamas. Kirby je rekao da je Hamas kriv za kršenje primirja.
Vijesti / Svijet | 02. 12. 2023. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća je priopćila da vjeruje da će Izrael dozvoliti kamionima humanitarne pomoći da uđu u Gazu nakon zatišja zbog nastavljenih borbi između Izraela i Hamasa, ali će broj isporuka vjerojatno biti smanjen.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby, pozivajući se na izvještaje iz Izraela, rekao je da je Izrael pristao da nastavi s isporukom kamiona na nagovor Sjedinjenih Država.

Ali on je rekao da će isporuke kamiona vjerojatno biti svedene na desetine dnevno, a ne na stotine kamiona koji svakodnevno ulaze u Gazu tijekom jednotjedne pauze u borbama koje su završene u petak ujutro.

Kirby je rekao da Gazi treba mnogo više pomoći, ali da odluka o nastavku isporuka, nakon strogih inspekcija, "izgleda kao dobar znak za dalje".

Američki dužnosnici traže nastavak pauze u borbi kako bi izvukli još talaca koje u Gazi drži Hamas. Kirby je rekao da je Hamas kriv za kršenje primirja.

"Zbog Hamasa je ova pauza okončana", rekao je Kirby i dodao da je "teret na Hamasu".

Također je ispravio svoj prethodni broj američkih talaca koje je Hamas do sada oslobodio sa šest na četiri.

 

Kopirati
Drag cursor here to close