Washington

Bijela kuća odbija sudjelovati u istrazi o opozivu Trumpa

"Dizajnirali ste i sprovodili svoju istragu na način koji krši temeljnu pravednost i ustavom propisan postupak", napisao je branitelj Bijele kuće Pat Cipollone.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2019. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća odbacila je u utorak kao "neustavnu" istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija surađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasovalo u tom domu.

Pismo na osam stranica, kojeg je potpisao advokat Bijele kuće Pat Cipollone, poslano je predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinji Nancy Pelosie - te demokratskim predsjednicima odbora za obavještajne službe, vanjske poslove i nadzor.

"Dizajnirali ste i sprovodili svoju istragu na način koji krši temeljnu pravednost i ustavom propisan postupak", napisao je branitelj Bijele kuće Pat Cipollone u pismu upućenom Pelosi i predsjednicima tri ključna odbora Doma.

''Partizanska istraga''

"Predsjednik Trump ne može dozvoliti svojoj administraciji da u tim okolnostima sudjeluje u ovoj 'partizanskoj' istrazi", dodao je Cipollone, prenosi USA Today.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasovanje Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj povijesti - protiv predsjednika Andrew Johnsona, Richarda Nixona i Billa Clintona, uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

Nitko nije iznad zakona

Pelosi je rekla u utorak kako će predsjednik Donald Trump "biti odgovoran" nakon što je Bijela kuća izvijestila da će odbiti suradnju u istrazi o opozivu koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a.

"Bijelu kuću treba upozoriti kako će se daljnji napori da se od američkog naroda sakrije istina o predsjednikovoj zloupotrebi vlasti smatrati dodatnim dokazom opstrukcije",objavila je demokratkinja Pelosi u pisanoj izjavi.

"Gospodine predsjedniče, niste iznad zakona. Bit ćete odgovorni", rekla je Pelosi u izjavi nakon što je Bijela kuća odbacila kao "neustavnu" istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

Kopirati
Drag cursor here to close