Zajedno sa susjedima

BiH 'osvanula' na crvenim listama Austrije i Njemačke

Ministarstvo zdravstva Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim mjerama, kojom su BiH, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, stavljene na "crvenu listu".
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2021. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pogoršana epidemiološka situacija BiH je smjestila na crvenu listu Njemačke i Austrije.

Ministarstvo zdravstva Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim mjerama, kojom su BiH, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, stavljene na "crvenu listu".

Pored Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana, s popisa zemalja s niskim epidemiološkim rizikom "ispale" su i SAD, Armenija, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan i Tajland.

Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji. Na "zelenu listu" stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gdje se širi novi soj, prenosi BHRT.

Inače, Uredba je donijela još jednu novinu, a to je produženje roka trajanja cijepljenja s devet na 12 mjeseci. Do sada je važilo pravilo da se osoba tretira kao cijepljenja devet mjeseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana.

Nova uredba trebala bi, prema Ministarstvu, biti objavljena idućeg tjedna, prije stupanja na snagu novih epidemioloških mjera, koje su najavljene za srijedu, a koje predviđaju ograničenja prije svega za necijepljene.

Naime, od 15. rujna mjere će se pooštravati na osnovi popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj njezi.

Istu mjeru spram Bosne i Hercegovine poduzela je i Njemačka.

"BiH je jako pogođena utjecajem virusa COVID -19. Najnoviji razvoj događaja je da se broj novozaraženih jako povećao, zbog čega se BiH procjenjuje kao zemlja visokog rizika počev od 12.09.2021", navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close