Govor o stanju nacije

Biden u govoru pred Kongresom: Ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo djelovati

Američki predsjednik Joe Biden održao je govor o stanju nacije, a govorio je čak sat vremena i 12 minuta.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2023. u 08:14 Bljesak.info
Najvažnije iz govora Joe Bidena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden održao je govor o stanju nacije, a govorio je čak sat vremena i 12 minuta.

Joe Biden je između ostalog govorio o ratu u Ukrajini, te još jednom naglasio potporu Sjedinjenih Država toj zemlji koja je pod ruskom invazijom, a uskoro će prva godišnjica tog krvavog rata.

Večernji list piše kako je Biden govorio i o kinesko-američkim odnosima. Pozvao je na jedinstvo u oštro podijeljenom Kongresu i pohvalio povećanje radnih mjesta.

Bidenovo prvo obraćanje zajedničkoj sjednici Kongresa otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, trajao je 73 minute, njegov je govor više puta prekidan pljeskom prisutnih, ali i dobacivanjima republikanaca. Bio je samouvjeren, glasan i zabavan, a američki analitičari složili su se da je to daleko najinteraktivniji govor o stanju nacije u povijesti SAD-a.

O Rusiji

Poručio je i kako će Sjedinjene Države podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" u suočavanju s ruskom invazijom, što je natjeralo veleposlanicu iz Kijeva da ustane i zaplješće.

"Ona ne predstavlja samo svoju naciju, već i hrabrost svog naroda," rekao joj je američki predsjednik. "S NATO-om su se Sjedinjene Države suočile s agresijom koju vodi Putin i stale na stranu ukrajinskog naroda," naglasio je.

''Zajedno smo učinili ono što Amerika uvijek čini u svom najboljem izdanju'', rekao je Biden. ''Mi smo vodili. Ujedinili smo NATO. Izgradili smo globalnu koaliciju. Suprotstavili smo se Putinovoj agresiji. Stali smo uz ukrajinski narod. Večeras nam se ponovno pridružuje ukrajinska veleposlanica u Sjedinjenim Državama. Ona ne predstavlja samo svoju naciju, već hrabrost njenog naroda'', rekao je Biden.

O Kini

''Danas smo u najjačoj poziciji ikad da se natječemo s Kinom ili s bilo kim drugim u svijetu. I ja sam predan radu na odnosima s Kinom kako bi unaprijedili američke interese i donijeti korist svijetu, ali nemojte se zavaravati, kao što smo prošli tjedan jasno rekli, ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo djelovati kako bismo zaštitili našu zemlju. I to smo učinili'', rekao je Biden govoreći o tome kako je vojska SAD-a oborila balon.

Kopirati
Drag cursor here to close